Cărămizile colorate în zid: Neamţul, pe locul doi în finala competiţiei naţionale „O activitate de succes în Şcoala Altfel”

educatie* Proiectul premiat a fost lansat de Colegiului Tehnic “Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ şi se intitulează „Another Brick In The Wall- Cărămizi colorate în zid”

Până pe 18 mai nemţenii au putut susţine prin vot cele opt proiecte intrate în finala concursului naţional „O activitate de succes în săptămâna Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Activităţile unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ selectate pentru etapa finală au fost votate de sute de nemţeni, însă doar unul a reuşit să acceadă la podium. Proiectul „Another Brick In The Wall – Cărămizi colorate în zid” lansat de Colegiului Tehnic “Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ s-a clasat pe locul II, cu 1573 de voturi, fiind devansat de un proiect al Gorjului, care a atins 1630 de voturi.

Proiectul Colegiului Cartianu a fost realizat în parteneriat cu Fundaţia ,,Noi Orizonturi’’ şi cu Galeria ERA (pictor, Ciprian Istrate). „Another Brick In The Wall – Cărămizi colorate în zid” a fost iniţiat de membrii Clubului IMPACT CARTIAN, care şi-au propus să promoveze, în conştiinţa publică, importanţa unui mediu școlar nediscriminatoriu. Pentru aceasta, au fost derulate mai multe acţiuni la nivelul liceului. S-a procedat la realizarea de afișe, pliante, fluturași cu mesajul ,,Nu discriminării’’, redactarea de articole tematice publicate pe pagina de facebook a şcolii sau în revista ,,Anotimpuri’’, a avut loc proiecţia documentarului ,,O clasă divizată’’, referitor la toleranţă şi discriminare, precum şi lansarea Concursului de eseuri şi de desene pe tema neinstigării la ură. Din proiect a făcut parte şi organizarea Bibliotecii vii- cu invitaţi foşti elevi ai şcolii. „Elocventă în proiect a fost colorarea zidului dintre cele două corpuri ale şcolii – simbol, graniţă între două lumi artificial create, astfel încât bariera cenuşie să fie înlocuită cu o imagine colorată, veselă, care să atragă, să încurajeze socializarea. Pictorul Ciprian Istrate, partener în acest proiect, ne-a sprijinit în jurizarea lucrărilor copiilor și ne-a consiliat în alegerea culorilor”, au subliniat realizatorii proiectului.

Celelalte proiecte din Neamţ au fost „Să fii responsabil!”- al Şcolii Postliceale Sanitară Piatra-Neamţ, „BookFest”- Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, „Pământul e acasă”- Colegiul Tehnic “Danubiana” Roman, „Ce înseamnă să fii… reporter?”- Şcoala Gimnazială Piatra Şoimului, „Educaţie rutieră pentru sănătate”- Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza” Roman, „Ars Oeconomica”- Liceul “Vasile Conta” Tg. Neamţ şi „Creangă la el… acasă”- Colegiul Tehnic “Ion Creangă” Tg. Neamţ.

Programul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” s-a desfășurat în perioada 6-10 aprilie 2015 şi a constat în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal.

Programul şi-a propus implicarea, deopotrivă, a elevilor și a dascălilor, în activități extracurriculare și extrașcolare, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante.

Geanina NICORESCU