Caracatiţa de la Poştă denunţată în faţa Prefecturii

posta (5)

*”directorul salariu de 480 de milioane de lei pe lună a dat ordin să se facă anchetă disciplinară cu toţi cei care protestăm”, au anunţat ieri liderii de sindicat din Neamţ

 

Oameni pentru care munca a fost dusă pe culmi de sclavagism. O Poştă română devenită suveică pentru interesele private ale directorilor şi acoliţilor lor, golită de capital pentru a finanţa… afaceri concurente. Ore lucrate peste program şi neplătite. Concedii de odihnă fictive în care, de fapt, salariatul lucrează. Consumabile şi materiale de igienă a spaţiului de lucru cu care salariatul sponsorizează angajatorul. Salarii de mizerie. Oameni care-şi pot pierde casele pentru că, în condiţiile în care soţul nu mai lucrează, nu le mai ajung banii de întreţinere la bloc şi de mâncare pentru copii şi nu mai au de unde plăti ratele. Un management defectuos care a gândit performanţa financiară nu prin capacitarea încasărilor ci prin dijmuirea veniturilor salariale şi trimiterea oamenilor în şomaj. Un director general care pentru astfel de „performanţe” şi-a crescut leafa de la 70 de milioane de lei vechi la 480 de milioane de lei vechi pe lună. Adică de 8 ori mai mare decât salariul Preşedintelui României (care este de 60 milioane lei vechi pe lună). Sau de 48 de ori mai mare decât a majorităţii poştaşilor din Neamţ care câştigă 10 milioane de lei vechi lunar…

Cam acestea au fost, în mare, durerile strigate în gura mare, în faţa Prefecturii Neamţ de către cei 60 de salariaţi ai Poştei care au pichetat instituţia care reprezintă Guvernul în teritoriu.

Înarmaţi cu steaguri, mici afişe şi cu o porta-voce, participanţii la acţiune şi-au vărsat năduful descriind, practic, un jaf la drumul mare care se petrece sub ochii îngăduitori ai statului. Pentru că Poşta este o companie a statului, aflată în directa subordine a Ministerului Societăţii Informaţionale.

Liderii sindicali din Poşta Neamţ au şi citit un pomelnic infernal de lung, cât un rechizitoriu cu multe capete de acuzare. Iar întreaga poveste spusă de ei, a unui adevărat scenariu de falimentare, cu bună ştiinţă, a Poştei şi a bătăii de joc dusă la extrem faţă de salariaţi pare a fi, mai curând, opera unui grup infracţional de cât a unei conduceri numită de oficiali ai statului. În tot materialul respectiv, cuvintele repetate obsesiv au fost „suveică”, “faliment”.

În partea a doua a acestei pichetări, o delegaţie de trei reprezentanţi ai salariaţilor a fost primită de prefectul Vlad Angheluţă. Şi Vasile Trifescu (liderul judeţean al sindicatului) şi Lilian Gavrilă (liderul judeţean BNS) au reiterat nemulţumirile deja exprimate şi acuzaţiile foarte grave aduse managementului companiei.

Prefectul Vlad Angheluţă a precizat că este la curent cu toate acestea şi că după întâlnirea din Comisia de Dialog Social de la finele lunii aprilie (la care a participat subprefectul Gheorghe Neculae) a trimis o sinteză către Ministerul care patronează activitatea Poştei. „Eu ca prefect şi această instituţie avem toată deschiderea, dar în limita atribuţiilor legale. Apreciez faptul că aţi avut un protest autorizat, civilizat. Vom trimite un nou material către minister”, a spus prefectul Angheluţă.

Mitingul cu 200 de oameni programat pentru ziua de sâmbătă nu va mai avea loc, au spus liderii sindicali, din cauza unor probleme de comunicare cu Primăria Piatra Neamţ. În schimb, duminică, 100 de poştaşi din Neamţ vor participa, la Bucureşti, la o acţiune de amploare unde vor fi prezenţi 5000 de salariaţi din Poşta Română.

 

Daniel VINCA