Canotaj / Cei cinci campioni de la Minsk

aur romanesc la Minsk

* CS Ceahlăul şi LPS Piatra Neamţ sunt cluburile cu cele mai multe titluri la Campionatele Europene din Belarus

Cinci canotori pietreni au devenit campioni europeni, duminică, la Minsk. 4 rame, 4 vâsle, 8+1, la fete, şi 4 vâsle, la băieţi, sunt probele în care au luat aurul sportivii de la CS Ceahlăul şi LPS Piatra Neamţ. Grupări care se mândresc cu cele mai multe titluri la finalul Campionatelor Europene pentru juniori, la care doar Orşova le întrecea ca reprezentare numerică. Trei bărci româneşti au mai reuşit să câştige titlul continental, toate de dublu, dar România a adunat un palmares impresionant în Belarus, care a plasat-o pe locul întâi în clasamentul naţiunilor.

Patru dintre cei cinci laureaţi pietreni- Dorina Otea, Andreea Sticea, Antonia Cerbu şi Nicu Bocancea- provin din aceeaşi generaţie. Sunt colegi de clasă la Liceul cu Program Sportiv din clasa a IX-a, iar diriginte le este antrenorul care i-a selecţionat, Valentin Gavril. Ana Maria Grăpinoiu este cu doi ani mai mică. Sunt la loturile naţionale aproximativ din aceeaşi perioadă, iar ultimii ani din viaţa lor se împart în 11 luni de cantonament la Snagov şi una de vacanţă. Două săptămâni de Crăciun, două la finalul verii, când se încheie sezonul competiţional. Paştele este „sărit” din calendarul de vacanţă pentru că se află la jumătatea pregătirii.

O săptămână de Snagov se împarte, la rândul ei, în 6 zile şi jumătate de muncă, antrenamente şi cursuri şcolare, şi 8 ore de timp liber. Fiecare zi începe la 5 dimineaţa. Lacul este liber până pe la 7 şi sunt cele mai bune ore pentru pregătire. În rest, bărcile canotorilor fac slalom printre şalupele localnicilor.

Dar nu despre cât de greu le este acestor tineri sportivi să facă performanţă este vorba în acest material. Este vorba doar despre ei, cei cinci campioni europeni, unii neaşteptaţi, alţii aflaţi deja la aurul confirmării. Vi-i prezentăm în ordinea în care ne-a vorbit despre ei antrenorul Valentin Gavril.

Dorina Otea- a împlinit 18 ani pe 17 ianuarie. Este din Urecheni şi face canotaj de 4 ani. După aproximativ un an, a fost promovată la lotul naţional.

„Are talent, ambiţie, tot ceea ce îi trebuie pentru marea performanţă”, o caracterizează antrenorul. Toate acestea au făcut-o prima campioană mondială şi europeană din noua generaţie pietreană, anul trecut. Actualul sezon internaţional l-a început cu titlul la 4 vâsle.

Nicu Bocancea, prezent, de asemenea, pentru a doua oară la Campionatele Europene, va împlini 18 ani în septembrie. Este din Costişa, iar canotaj face de patru ani. Din 2010 este component al lotului naţional, în 2012 a câştigat argintul la Europene şi bronzul la Mondiale, iar în 2013 …

„A fost cea mai mare surpriză”, a repetat antrenorul Valentin Gavril, la aproape o zi de la cursa de 4 vâsle băieţi.

Antonia Cerbu este din Galu, Poiana Teiului. Are 18 ani, face canotaj de 4, iar de 3 este la lotul naţional. Canotoare de aur, în 2013, la 8+1, este şi o elevă aproape perfectă. În 2012, a încheiat anul şcolar cu media 9,95.

„Este de talie mai mică, dar ambiţioasă. Foarte puternică psihic şi fizic”, a caracterizat-o antrenorul.

Pe Andreea Sticea (18 ani), Valentin Gavril a găsit-o la Ciohorăni, în judeţul Iaşi. Campioana europeană de la 8+1 este componentă a lotului naţional din 2010 şi îşi concurează coechipiera de barcă şi club la titlul de „cea mai bună elevă”.

„Talent şi ambiţie” sunt calităţile sale principale, în opinia antrenorului.

Ana Maria Grăpinoiu, campioana europeană de la 4 rame, este de la Schitu Frumoasa- Bacău şi nu a împlinit încă 16 ani. Este una dintre cele trei fete Grăpinoiu din canotaj. A doua, după Elena şi înaintea Andreei. A luat prima medalie la atletism, în probă de aruncări.

„Mi s-a părut mai potrivită pentru canotaj decât la greutate sau disc. Este un sportiv precoce, foarte ambiţios”, spune Valentin Gavril despre mezina delegaţiei României la Europenele de la Minsk.

Aceşti cinci campioni europeni de juniori au făcut din ediţia Belarus 2013 cea mai bogată pentru canotajul pietrean.

„Sunt rezultatele unei pregătiri de fier şi a unei ambiţii extraordinare, atât a sportivilor, cât şi a antrenorilor de la Snagov. Pentru sportivii noştri, aş adăuga buna colaborare cu Liceul Sportiv, care durează de zece ani, când directorul Vasile Filimon a înfiinţat secţia de canotaj, şi susţinerea pe care am avut-o de la Consiliul Judeţean şi sponsori. Sper ca aceste succese să îi convingă şi pe alţii cât de importante sunt investiţiile la copii şi juniori”, a declarat directorul CS Ceahlăul, Valentin Gavril.

Delegaţia României s-a întors din Belarus ieri, iar cei cinci campioni pietreni îşi vor continua pregătirea la Snagov. În proporţie de 90%, toţi au asigurată participarea la Campionatele Mondiale din august.

Mihaela DRĂGOI