Campionii de la Școala Specială Ion Creangă

lupte

Potoschi Daniel (13 ani) şi Agrapinei Daniel (11 ani) participă astăzi la „Etapa de zonă” a Campionatului Naţional pentru Copiii de lupte greco-romane de la Rădăuţi, pentru categoria lor de vârstă. În următoarele zile va merge la „Etapa de zonă” de la Botoşani şi Codrin Maxim (14 ani).  Cine se califică merge în finală.

Toţi trei provin din Complexul de servicii Ion Creangă din Piatra Neamţ (str. 1 Decembrie 1918 nr.68). Directorul Panţiru Vasile spune că „au fost lăsaţi în centrul de plasament de când erau mici şi sportul pentru ei este familia lor. Au început antrenamentele în sala de lupte a Centrului, apoi medaliile au început să apară. Fac două ore antrenament pe zi, fac sacrificii, au învăţat ce este munca.

Agrapinei Daniel este din satul Văleni (Roman) şi nu mai are fraţi. Situaţia lui este cea mai grea, fiind abandonat definitv în centru, nemaifiind vizitat de nimeni din familie”.

Codrin Maxim – mai are 5 fraţi şi două surori. În afară de fratele mai mare, toţi 6 locuiesc la Complexul de servicii Ion Creangă. Prima medalie la lupte greco-romane a fost locul 3 la o competiţie de la Baia Mare, la categoria 32 de kg, pe când avea 11 ani. Cea mai dragă însă îi este medalia de la Campionatul Naţional de Copii- locul – la 12 ani.

Potoschi Daniel vrea să fie campion. Mai are 4 fraţi şi o soră, dar care locuiesc cu părinţii în localitatea Ruseni din comuna Borleşti – el stă la cămin ca să poată să continue sportul.

Aceşti micuţi au avut ca model pe un alt tânăr din centru de plasament – Mihuţ Mihai (18 ani) – campionul României la Finala Naţională la Junior- lupte libere (anul acesta în aprilie) şi medaliatul cu bronz la europene. Mihai mai are 2 fraţi – unul mai mare, student şi cel mai mic, la liceu. De-a lungul timpului, până în prezent, a câştigat zeci de titluri. Din primăvară va merge la Clubul Steaua.

Ca urmare a acestor performanţe sportivii centrului au fost selectaţi de către Federaţia Română de Lupte în proiectul „Hercule din Carpaţi” – proiect finaţat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Vasile Andrei, campion mondial şi olimpic la lupte a susţinut acest proiect, vizitând entrul de plasament.

Acestor patru copii pe care viaţa i-a adus într-un centru de plasament sportul le dă puterea de a merge mai departe. Pe covorul roşu ei nu mai sunt abandonaţi, ci sunt învingători.

Performanţele în Complexul de servicii Ion Creangă continuă şi pe linie educaţională. „Avem satisfacţia ca din cei 115 de copii aflaţi în plasament la noi – cu vârste între 5 şi 26 de ani  – 23 sunt studenţi. Am ajuns şi la performanţa de a avea 50 de studenţi pe an. Scopul nostru este să-i educăm, să-i şcolarizăm, să le inoculăm deprinderile de viaţă. Banii îi primim de la Consiliul Judeţean. Mulţumim celor care ne dau aceşti bani şi ne susţin, altfel nu am avea cum să-i ajutăm pe aceşti copii minunaţi să meargă mai departe”, a concluzionat directorul Panţiru Vasile.

Mihaela Racovanu