Campanie electorală încheiată la urne

alegeriRomanVoda 009

Elevii Colegiului Naţional Roman Vodă care au împlinit vârsta de 18 ani au fost chemaţi la urne. Ieri, 8 mai, în pauza mare elevii majori s-au prezentat la secţia de votare amenajată la intrarea principală din liceu pentru a alege pe unul din cei trei candidaţi înscrişi în cursa electorală.

A fost un joc ce a simulat realitatea unui exerciţiu democratic şi a avut drept scop familiarizarea tinerilor cu procedura reală de vot. A fost simulată o campanie electorală pentru alegeri europarlamentare şi au existat trei concurenţi care au încercat să-şi convingă colegii că ei merită votul lor. Tinerii şi-au prezentat în cadrul mini-campaniei electorale propunerile lor pentru îmbunătăţirea vieţii colegilor de şcoală încercând astfel să-şi atragă de partea lor cât mai mulţi adepţi care să le ofere în final votul de încredere.

Simularea a respectat procedurile reale privind organizarea unei secţii de votare şi a paşilor ce trebuie respectaţi în acest caz fiind tipărite buletine de vot cu numele celor trei candidaţi, au fost confecţionate ştampile pentru vot şi s-au construit cabinele de vot aşa cum se procedează şi în cazul alegerilor „celor mari”.

Cei trei tineri care au intrat în „bătălia” electorală sunt Laura Andreea Stanciu, Rareş Chelmuş şi Tudor Antonie. „Am împărţit afişe în toată şcoala. Am fost în fiecare clasă şi i-am anunţat despre alegeri prezentându-mă şi spunându-le să mă voteze pe mine” a explicat pe scurt cum s-a desfăşurat campania electorală Rareş Chelmuş.

Simularea a avut loc cu sprijinul Asociaţiei „Pro Democraţia” ce a asigurat întreaga logistică necesară desfăşurării acestui exerciţiu democratic aşa cum se vor desfăşura şi alegerile europarlamentare din această lună.

„Ei trebuie să ştie exact cum se desfăşoară acest proces incluzând primirea buletinului de vot, a ştampilei şi că trebuie să semneze pentru acestea. Diferenţa faţă de alegerile reale e aceea că nu se va aplica acel autocolant pe cartea de identitate. Aceşti tineri au astfel posibilitatea ce înseamnă organizarea unor alegeri atât din postura de candidat cât şi cea de alegător” a menţionat managerul acestui proiect, Iuliana Iliescu de la Asociaţia „Pro Democraţia”.

Câştigătorul acestui tur de scrutin a fost Rareş Chelmuş cel care,prin talentul oratoric şi prin realizările practice din anii de liceu a reuşit să-şi convingă colegii să-i acorde votul.
Dan VASILIU