Campania „Oamenii Timpului“, un exercițiu de admirație

UntiEducatieLa finele acestui an, în luna decembrie, vom scrie împreună un nou capitol dintr-o frumoasă poveste. În cadrul Campaniei regionale „Oamenii Timpului“, inițiată de revista de cultură „Timpul“, organizată de Asociația Revistei „Timpul“ și produsă de Adenium, vom depăna întreaga amintire a unui an, o amintire legată de comunitățile situate în Regiunea de Nord-Est, cărora li se adaugă Chișinăul și Cernăuțiul. În prim-plan vor sta personajele care, prin tot ceea ce au făcut pentru comunitățile din Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Bacău, Vaslui, Chișinău și Cernăuți merită deplina noastră prețuire: scriitori, artiști, educatori și cercetători, actori civici ai cetății, istorici, ziditori ai imaginii comunitare, jurnaliști, tinere valori, medici și întreprinzători economici. Vom face împreună, față de ei, o cuvenită reverență. Vor fi zece premii pentru zece dintre personalitățile din această regiune, decernate în urma unei campanii care se desfășoară, într-o primă fază, în perioada 1 august – 15 septembrie 2015, pentru a stimula propunerile de nominalizări, iar într-o a doua etapă, după ce vor fi stabiliți cei 10 nominalizați din fiecare județ și, de asemenea, din orașele Chișinău și Cernăuți, pentru ca aceștia să primească votul publicului. Ca atare, în toată această perioadă, pe site-ul special dedicat evenimentului, www.oameniitimpului.ro, veți putea să vă prezentați opiniile și veți putea vota apoi câte unul dintre nominalizații pentru fiecare dintre cele zece categorii: Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și Istorie, Jurnalism, Tinere Valori, Sănătate și Antreprenoriat. Tot acolo veți regăsi prezentările nominalizaților, împlinirile lor din perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, precum și regulamentul acestei competiții a valorilor. Demersul nostru va fi susținut de un Juriu Național, format din personalități de marcă în fiecare dintre domeniile pentru care se acordă premiile. Pe 12 decembrie 2015, în cadrul Galei Finale, ce se va desfășura în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri“, cei zece oameni ai timpului nostru vor putea primi aplauzele la scenă deschisă.

Sunt conștient, ca și colegii mei care contribuie la organizarea acestui eveniment de amploare, că este foarte dificil să navighezi, fie numai ideatic, într-o lume dominată de orgolii. Dar cred că există situații în care valoarea poate să se situeze dincolo de meschinăria maniheistă predominantă, așa cum știm, în spațiul românesc. Tocmai de aceea, premiile ce vor fi oferite în cadrul Campaniei „Oamenii Timpului“ nu vizează „grupurile de prestigiu“ și nici obișnuita cimentare formală a unor ierarhii deja configurate. Este principalul motiv pentru care implicăm publicul, căruia îi vom adăuga rigoarea profesională a unui Juriu Național. Vizăm, așa cum consider că este firesc, individualitatea fiecăruia dintre cei care, prin activitatea aflată deseori departe de luminile rampei, reușesc să contribuie la fărâma de normalitate necesară oricărei comunități. Dorim, prin urmare, să aducem această normalitate în prim-planul vieții publice a României.

Poate că ne-am obișnuit prea mult, în vremea din urmă, să ne raportăm la extravaganță atunci când judecăm normalitatea noastră societală. Teoreticienii sociali vorbesc, din această perspectivă, despre intensitatea scăzută a capitalului social. Avem de-a face, cumva, cu o aproape generalizată lipsă de încredere, fie că ne raportăm la instituții, fie că ne raportăm la cei din jurul nostru. Lucrurile pot sta însă și altfel. Și asta pentru că, departe de vacarmul politic, în afara jocurilor de interese existente în orice domeniu, neatinși de gustul puterii ori al preamăririi, există oameni buni, care fac lucrurile să meargă într-un firesc pe care am putea să-l redescoperim împreună. Ei sunt, din punctul nostru de vedere, cei care, măcar o dată pe an, trebuie celebrați. Ei sunt OAMENII TIMPULUI.

Prof.univ.dr. Daniel Șandru