Campania “Copilărie fără delincvenţă” la final

Campania de prevenire „Copilărie fără delincvenţă” derulată de poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire al Poliţiei Neamţ s-a încheiat. Proiectul s-a derulat în perioada octombrie 2014 – martie 2015 şi a fost inițiat de  Inspectoratul General al Poliţiei Române – Institutul Pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității, cu finanţare asigurată prin programul de granturi al Comisiei Europene – „Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii ” (ISEC).

Campania s-a desfăşurat la Şcoala gimnazială nr. 11 din Piatra Neamţ, scopul acestui demers fiind de a evalua nivelul general de informare cu privire la consecinţele pe care le implică adoptarea unor comportamente antisociale la minorii sub 14 ani, precum şi cunoaşterea metodelor de prevenire a delincvenţei juvenile. Grupul ţintă a fost constituit din elevi, profesori şi părinţi, aceştia fiind informaţi şi conştientizaţi cu privire la fenomenul delincvenţei juvenile, fiind dezbătute  aspecte legate de prevederile noului cod penal în legătură cu minorul delincvent, modalităţi de gestionare nonviolentă a conflictelor şi consecinţe sociale ale comiterii de fapte ilegale. “În vederea identificării nevoilor concrete de informare a beneficiarilor, a fost realizat în cursul lunii aprilie, un sondaj de opinie, pe un eşantion reprezentativ al grupului ţintă al campaniei, respectiv elevii din şcolile selectate și părinții și profesorii acestora”, a precizat subcomisarul Constantin Irina, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Tot în cadrul campaniei a fost organizat Consiliul prevenirii delincvenţei la care au participat 10 elevi care au fost instruiţi şi care au sprijinit activităţile poliţiştilor pe toată perioada campaniei, prin realizarea unui punct de informare în şcoală astfel încât mesajele transmise de oamenii legii să ajungă la cât mai mulţi copii. “Conform obiectivelor campaniei, implicarea acestor elevi in activitățile derulate a fost răsplătită prin cadouri constând în materiale de birotică şi promoţionale ( mape, insigne, agende, rucsacuri, markere, rigle, pixuri şi penare). La finalul campaniei, poliţiştii de prevenire au organizat o activitate de evaluare a activităţilor în mijlocul a 100 de elevi ai şcolii, aceştia fiind provocaţi să răspundă unor întrebări din temele abordate pe parcursul campaniei”, a mai spus ofiţerul de presă.

Copiii au fost răsplătiţi cu premii: şepci, pixuri, rucsacuri, memorystick-uri, tricouri, DVD uri, lanterne, insigne şi pungi inscripţionate cu titlul proiectului, ei fiind plăcut impresionaţi de cadourile primite, feed back-ul activităţilor desfăşurate dovedindu-se a fi unul pozitiv, mai ales prin corectitudinea răspunsurilor date de copii la întrebările adresate de către poliţişti.

Cristina IORDACHE