* Imunizarea împotriva infecţiei cu pneumococ va fi trecută în noul carnet
Ministerul Sănătăţii dă de ştire că din acest an a modificat calendarul de imunizare, prin includerea unui nou tip de vaccin şi prin modificarea perioadelor de administrare a serurilor deja implementate în program. Drept urmare, ministerul va tipări un nou model de carnete de vaccinări, adus „la zi”. Acesta va avea rubrică distinctă pentru cazuri confirmate de îmbolnăvire după vaccinare.
„Noi, deocamdată, nu am primit nimic oficial despre includerea noului tip de vaccinare în calendarul naţional, respectiv imunizarea antipneumococică, însă cu siguranţă vom fi informaţi în curând, pentru că vor trebui centralizate datele privind necesarul de doze la nivel de judeţ”, ne-a declarat dr. Elena Mucileniţa de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.
„Carnetul de vaccinări este un sistem eficient de înregistrare transparentă faţă de aparţinătorii copiilor a tipurilor de vaccinuri administrate minorilor şi a reacţiilor adverse postvaccinare indezirabile. Prin carnetul de imunizări sunt implicaţi aparţinătorii în programarea şi realizarea la timp a viitoarelor vizite medicale ce au drept scop vaccinarea copiilor conform vârstei”, se arată în referatul de aprobare a Ordinului de Ministru al Sănătăţii.
Astfel, în carnet va fi inclus şi noul calendar al vaccinărilor împotriva unor boli infecţioase grave: hepatita B – imunizare în primele 24 de ore de viaţă, tuberculoza- în 4-7 zile de viaţă, vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsiva, antipoliomielita, antihaemophilus influenzae B, antihepatita B, antipneumococica- la două luni, patru luni şi la şase luni (în cabinetul medicului de familie), apoi aceleaşi seruri şi vaccinare antirujeola, antirubeolă, anti oreion la 12 luni, iar vaccinarea antipneumococică la 14 luni, apoi la 6 ani se recurge la vaccinarea antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă şi antipoliomielită, la 7 ani are loc imunizarea împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului iar la 14 ani este prevăzută vaccinarea antidifterie şi antitetanos. Imunizările la 7 şi 14 ani vor fi efectuate fie la cabinetul medicului de familie, fie în cadrul campaniilor şcolare.
Vaccinările vor fi programate la datele stabilite de medicul de familie, la luarea în evidenţă a nou-născutului. Reprezentanţii DSP Neamţ susţin că, în acest moment, nu sunt probleme privind asigurarea stocului necesar de ser pentru vaccinările uzuale.
Geanina NICORESCU