Calendar definitivat pentru 2016 la Clubul Ecvestru

Clubul Sportiv Ecvestru din Piatra Neamțși-a definitivat prioritățile pentru 2016, la Adunarea Generală ordinară anuală, care a avut loc la finele săptămânii trecute și unde au fost prezenți peste 80% dintre membrii clubului de călărie. Toate evenimentele hipice din acest an se vor desfășura sub egida împlinirii a 30 de ani de la înființarea bazei hipice din ștrandul Tineretului, iar membrii prezenți la adunarea de vineri au aprobat în unanimitate tot ceea ce s-a prezentat la ședința anuală, și anume raportul consiliului director și al președintelui, în ultimul an, informațiile privind bugetul pe anul 2015, raportul comisiei de cenzori, privind situația economică pe anul trecut, aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2016, aprobarea tarifelor pentru activitatea ecvestră și, cel mai important, aprobarea calendarului competițional pentru acest an. În ceea ce privește veniturile și cheltuielile pe anul 2015, clubul pietrean a ieșit cu un deficit de 5.207 lei, în condițiile în care veniturile au fost de 250.745 lei, iar cheltuielile s-au ridicat 255.953 lei. Motivul principal pentru care s-a ajuns la această situație a fost acela că nu s-a reușit încasarea cotizațiilor de la toți membrii clubului, o cotizație care este de 100 de lei, anual. În acest moment, clubul Ecvestru are în jur de 70 de membrii.

„Sperăm să recuperăm acest deficit în 2016 și dorim să atragem mai multe persoane juridice către clubul nostru. În 2015 nu am reușit să atragem decât o singură persoană juridică, prea puțin față de ceea ce ne-am dorit. Avem nevoie de susținere financiară în 2016, mai ales că este un an aniversar, și toate competițiile hipice se vor desfășura sub egida împlinirii a 30 de ani de când s-a înființat baza hipică“, a spus președintele Costache Lupu.

Pentru 2016, membrii clubului au aprobat un buget de venituri de 375.612 lei, bani care vor reprezenta cheltuieli pentru cele 3 mari festivaluri hipice de la Piatra Neamț, dar și pentru aniversarea celor 30 de ani de la înființare. „Legat de această mare sărbătoare, noi avem în plan mai multe surprize pentru oaspeții noștri. În primul rând vrem să realizăm un film de prezentare sau un film documentar, cu imagini de la primele concursuri internaționale organizate la Piatra Neamț, de la începutul anilor 90. În acest sens am luat legătura cu cei de la TVR, pentru că ei sunt cei care au filmat competițiile de atunci, comentate de Cristian Țopescu, și doar ei ar mai deține filmări de atunci. De asemenea, vrem să facem și un album cu imagini de la primele concursuri și până în zilele noastre. Sper să reușim ceea ce ne-am propus și să punctăm acest mare eveniment al clubului nostru așa cum se cuvine“, a mai spus Costache Lupu.

În ceea ce privește datele de desfășurare ale celor 3 mari regaluri hipice, acestea au rămas nemodificate și au fost aprobate de membrii clubului. Astfel, între 29 iunie și 3 iulie va avea loc Festivalul Cultural-Ecvestru „Stânca Șerbești“, ajuns la ediția a treia, etapa de Grand Prix și întrecerile probelor de dresaj. O săptămână mai târziu, între 7 și 10 iulie, va avea loc cea de-a 17-a ediție a Cupei Municipiului Piatra Neamț la sărituri peste obstacole, Cupa României la dresaj și ediția a patra a Cupei Marsat. Ultimul regal hipic se va desfășura între 10 și 14 august și va cuprinde finala Campionatului Național la sărituri peste obstacole, pentru categoriile B,C,D,E și F, trofeul Virgil Bărbuceanu, ajuns la ediția a 12-a și ediția a opta a Cupei TCE 3 Brazi. Tot în această perioadă, va avea loc și un concurs internațional neoficial, unde vor fi prezente echipe din Bulgaria, Ungaria, Turcia, Ucraina, Moldova și posibil Franța. Pentru toate aceste competiții, totalul cheltuielilor se ridică la suma de 300.000 de lei, bani care vor fi alocați de CJ Neamț, CL Neamțși de societăți agricole din județ, partenere ale Clubului Ecvestru.

 

Clubul Sportiv Ecvestru va deveni Clubul Sportiv Ecvestru „Costache Lupu“

Clubul Ecvestru din Piatra Neamț a primit în luna august a anului trecut, horărârea judecătorească prin care își poate schimba denumirea, din Clubul Sportiv Ecvestru, în Clubul Sportiv Ecvestru „Costache Lupu“. Decizia a fost luată la adunarea generală de anul trecut de unul dintre membrii clubului și a primit acceptul atât din partea autorităților judecătorești, cât și din partea membrilor clubului la întâlnirea din acest an. Pentru a intra în legalitate, mai este nevoie de certificatul de identitata sportivă, CIS, care urmează să fie aprobat de către MTS. Așadar, în perioada imediat următoare, clubul va primi și numele celui care s-a ocupat și se ocupă de destinele activității ecvestre din Piatra Neamț, Costache Lupu, cel care s-a luptat de-a lungul anilor ca acest sport să nu dispară din această zonă a țării. La adunarea generală de vineri s-au stabilit și tarifele pentru activitățile din baza hipică, tarife care au rămas aceleași ca și anul trecut. Pentru cursurile de echitație, care vor începe în luna aprilie, și care va cuprinde 36 de lecții, tariful este de 40 de lei pentru o ședință de 30 de minute. De asemenea, 40 de lei este și taxa pentru plimbările de agrement, și de 5 lei pentru copii care se vor plimba cu poneii printr-un circuit al bazei. Pentru plimbările cu trăsura de 6 locuri, prețul este de 300 de lei pe oră, iar programarea trebuie să fie făcută cu 24 de ore înainte, iar pentru trăsura cu ponei, prețul este de 10 lei. Pentru închirierea trăsurilor pentru nunți sau alte evenimente, prețul este între 600 și 1.000 de lei, în funcție de distanțe și timp. Pentru turismul călare, pe un traseu în jurul zonei Bâtca Doamnei, care durează 4 ore, prețul este de 200 de lei. De asemenea, clubul oferă și pensiune, care este de 600 de lei pentru cai, pe lună, respectiv 300 de lei pentru ponei.

 

Început de sezon important pentru Delia Zaharia

Începutul sezonului competițional se anunță unul foarte important și greu pentru cea mai bună înotătoare din județul Neamț, Delia Zaharia. Sportiva de la clubul Delmadi a primit o veste mai puțin așteptată la începutul acestui an, și anume că din 2016 nu va mai fi cadetă, urmând să concureze deja la junioare. Motivul principal, membrii federației de natație au stabilit ca perioada de juniorat să fie vârstele de 14 și 15 ani, la fete, cu un an mai devreme decât era până acum. În aceste condiții, și calendarul competițional a fost modificat destul de puternic, ceea ce a dat puțin peste cap și perioada de pregătire impusă de antrenorul Adrian Zaharia și ceilalți colegi de la clubul Delmadi.

„Ne-a luat prin surprindere această decizie a federației, și noi am aflat destul de târziu, pentru că aveam alte planuri și priorități. Noi am făcut recent un cantonament centralizat de o săptămână în stațiunea Bokovel din Ucraina și, dacă știam de aceste schimbări, l-am fi organizat în luna ianuarie. Va fi un program greu și intens, dar eu am mare încredere în Delia, de altfel am vorbit și cu ea de aceste schimbări, a înțeles și a spus că va munci pentru a-și atinge obiectivele“, a spus antrenorul Adrian Zaharia.

În aceste condiții, cea mai reprezentativă sportivă de la clubul Delmadi va participa la un prim concurs de verificare, Cupa Bucovinei de la Suceava, ajuns la ediția a 23-a. Clubul Delmadi a primit o invitație la acest concurs și va fi prezent la Suceva, la finele acestei săptămâni, cu 15 copii de la performanță. Cea mai importantă competiție a începutului de sezon pentru Delia Zaharia o reprezintă Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori, din perioada 23-27 martie, de la Bacău. Delia Zaharia poate obține la Bacău baremurile pentru calificarea la Campionatele Balcanice de la Adana, din Turcia, și de la Campionatele Internaționale ale României, care vor avea loc între 25 și 29 mai, în capitală. De asemenea, prin rezultatele pe care le va obține la Bacău, eleva antrenorului Adrian Zaharia se poate califica la Campionatul European de juniori, care va avea loc între 6 și 10 iulie, în Ungaria. Un alt obiectiv major pentru sportiva de la Delmadi este cooptarea în lotul național de junioare al României și implicit calificarea la concursul țărilor central europene din luna decembrie. În acest sens, în premieră pentru natația din Piatra Neamț, Delia Zaharia a fost monitorizată la finele săptămânii trecute de antrenorul federal, Silviu Anastasie. Acesta a dorit în mod special să vadă pe viu cum se pregătește talentata sportivă pietreană și condițiile de antrenament pe care le are la Piatra Neamț, iar impresiile au fost mai mult decât pozitive. „Domnul Anastasie a văzut că, în condițiile pe care le avem, cu un bazin de doar 25 de metri, am reușit să obținem rezultate bune pentru Delia Zaharia dar și pentru ceilalți sportivi. Cred că a fost mulțumit de modul în care conducem antrenamentele, de condițiile pe care le oferim copiilor și de munca pe care o depunem. Delia are o șansă mare în acest an, aceea de a merge la lotul național, sperăm să confirme și să fie sănătoasă“, a mai adăugat Adrian Zaharia.

După competițiile din această primăvară, pentru Delia Zaharia și pentru o parte dintre sportivii de la Delmadi vor urma două stagii de pregătire centralizate, în Turcia și Grecia.