“Călătorie la 1900”, la Castelul Miclăuşeni  

În perioada 6 – 7 septembrie, Castelul lui Sturdza de la Miclăuşeni, situat la aproximativ 20 de kilometri de Roman, şi-a deschis porţile, pentru prima oară după un deceniu, pentru o “Călătorie la 1900″. Între surprizele pregătite de organizatorii evenimentului, s-au numărat atelierele de creaţie, o expoziţie de fotografie veche, tablouri vivante, degustare de vin, târg de antichităţi, poveşti boiereşti, cămară de produse tradiţionale, muzică live, plimbări cu ponei şi trăsuri, paradă de costume vechi etc. Vizitatorii au avut posibilitatea de a închiria straie moldoveneşti ce se purtau în perioada de glorie a Castelului Miclăuşeni. De asemenea, cei prezenţi au avut ocazia de a intra în atmosfera specifică perioadei Belle Epoque, având parte, printre altele, de zaharicale și povești boierești cu iz dulce-amărui, muzichie și trăsuri, jocuri, accesorii de epocă şi târg de antichități.

Programul de sâmbătă a inclus recitaluri susţinute de corul „Mira” al Bisericii Sf.  Nicolae Domnesc din Iași, condus de prof. Petronela Dârțu, de elevi ai Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iași, teatru în aer liber, atelier de improvizaţie teatrală pentru copii sau ateliere de dezvoltare personală. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un dineu, invitaţii fiind serviţi cu bucate de epocă şi vin cu ştaif, acompaniate de muzică de odinioară şi un recital susţinut de Ştefania Mihăilescu. Pentru a fi în ton cu atmosfera epocii de altădată, musafirii de la castel au purtat bluze bufante, fuste lungi şi ample, mănuşi şi umbrele din dantelă, şaluri, perle, pălării cu borul mare, joben sau melon, cămăşi albe, vestă, baston şi pantaloni de stofă.

Duminică, la biserica Mănăstirii Miclăuşeni, a avut loc un parastas pentru familia Sturdza, programul continuând cu recitaluri, jocuri recreative pentru copii, vizitarea castelului, parada cailor şi parada costumelor de epocă, manifestările sfârşindu-se la orele 19.00, când porţile Castelului de la Miclăuşeni  s-au închis.

 

Irina NASTASIU