Câinii au lătrat, caravana abia acum trece

girov (2)Garda Națională de Mediu aruncă pisica în curtea pe Consiliul Județean când vine vorba de neînchiderea depozitelor neconforme de deșeuri de la Roman și Târgu Neamț. Mai mult, pentru a arăta cât sunt de eficienți în materie de ”deșeuri” reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu l-au informat și pe prefectul județului Neamț despre cum funcționează cele două depozite, deși dacă e să ne gândim bine, cei de la gardă s-au trezit cam târziu să constate că depozitul județean de deșeuri de la Girov nu a fost atribuit unui operator pentru ca cele două gropi să fie închise, conform legii. Oare de ce?

”Prin prezenta vă informăm că în conformitate cu HG 234/2005, depozitele neconforme de deșeuri menajere din zona Tîrgu Neamț și Roman trebuiau să sisteze depozitarea începând cu data de 16 iulie 2012….Termenul de sistare al depozitării nu a putut fi respectat datorită lipsei unui depozit autorizat care să poată prelua deșeurile menajere colectate din localitățile județului. Mai mult, vă informăm că neînchiderea depozitelor neconforme TG. Neamț și Roman, termen prevăzut prin contract încheiat între CJ Neamț, în calitate de beneficiar al proiectului Sistem de Management al Deșeurilor în județul Neamț, și constructor nu va putea fi respectat deoarece, în urma discuțiilor cu reprezentanții părților implicate, în implementarea acestui proiect s-a concluzionat faptul că beneficiarul, Consiliul Județean Neamț, nu a respectat prevederile contractuale, respectiv nu a asigurat condiții de lucru pentru închiderea celor două depozite și nu a asigurat spațiul pentru depozitarea deșeurilor colectate de pe teritoriul județului. Mai precis, din data de 16 iulie 2012 și până în prezent, atât la Tg. Neamț cât și la Roman s-a continuat depozitarea în condiții ilegale a deșeurilor colectate, atât din cele două orașe cât și din comunele limitrofe. În concluzie vă informăm că principalul responsabil în această situație este Consiliul Județean Neamț, care este obligat de situația creată să găsească o soluție pe termen scur pentru depozitarea deșeurilor pe alte locații autorizate, până la deschiderea depozitului de la Girov, dpozit care trebuie deschis foarte repede, pentru a sigura stocarea în condiții de siguranță a deșeurilor menajere colectate de pe teritoriul județului Neamț”, se arată în adresa remisă de Garda Națională de Mediu – Neamț.

 

Ce spune prefectul Vlad Angheluță

”Consiliul Județean Neamț trebuie să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor de la depozitele neconforme.  Consiliul Județean Neamț este obligat să găsească o soluție pentru a depozita deșeurile în alte locuri pînă la deschiderea depozitului județean de deșeuri de la Girov”, a spus prefectul de Neamț Vlad Angheluță.

 

Ce spune președintele Culiță Tărâță

”Au fost cel puțin vreo șase amânări la proiectul privind organizarea licitației pentru selectarea operatorului depozitului de deșeuri de la Girov. Majoritatea din legislativ, PSD, PDL, PP – DD nu a votat când a fost propus pe ordinea de zi și luni la rând proiectul nu a fost avizat, fără să fi apărut vreo modificare de conținut. Acolo e vina, nu la mine. Eu am spus de multe ori ce se poate întâmpla și am tras semnalul de alarmă…În plus,  pregătirile pentru închiderea celor două depozite ar fi trebuit făcute cu mult înainte de 2012, de a fi eu ales președinte”, a declarat Culiță Tărâță, președinte al Consiliului Județean Neamț.

Darea în exploatare a Depozitului Județean de Deșeuri Girov, construit prin programul cu finanțare  europeană Sistem Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț, a trenat luni de zile după ce, majoritatea din Consiliul Județean Neamț a refuzat, din varii motive, să voteze caietul de sarcini ce presupunea participarea la licitatii a operatorilor dispuși să exploateze respectivul depozit. Abia după ce a fost pus de 7 ori pe ordinea de zi, ca propunere în plenul ședințelor de CJ, vestitul caiet de sarcini a fost aprobat de consilierii județeni. Urmează ca în perioada care a mai rămas, depozitul să fie preluat pentru a fi exploatat de către un operator. În tot acest răstimp la fiecare dintre cele 7 ședințe ale Consiliului Județean Neamț, când majoritatea a refuzat să voteze caietul de sarcini, președintele Culiță Tărâță a amintit de riscurile la care se expune beneficiarul, adică UAT Neamț, dacă nu sunt respectați termenii prevăzuți în proiectul european prin intermendiul căruia a fost construit depozitul de la Girov. (I. Ștefănescu)