Ca plante de apartament, cactuşii au farmecul lor, fiind sălbatice, dăruind ochiului un o imagine deosebită, iar anumite specii chiar înfloresc. Nu sunt pretenţioase, nu cer prea multă atenţie, în schimb oferă câteva beneficii pentru sănătate, pe care puţini le cunosc. Protejează de radiaţiile emise de calculator, pot fi ingredient delicios în bucătărie, iar unele specii s-au dovedit a avea reale proprietăţi curative. Unii cactuşi sînt utilizaţi în industria cosmetică, alţii sînt studiaţi în laboratoare.
Aceste plante ţepoase pot furniza medicamente uimitoare, eficiente în tratamentul unor boli grave, printre care diabetul şi cancerul. Iar secretele lor medicinale încă nu s-au epuizat. Natura nu a creat degeaba cactuşii, dacă îi cunoaştem, ne putem bucura nu doar de rolul lor ornamental, ci şi de remediile pe care ni le oferă.
*Cactusul comestibil
Un cactus bun pentru sănătatea omului este Nopalul, cunoscut şi sub denumirea de cactus de smochin. Este un cactus mare, folosit încă din vremea aztecilor ca medicament şi băutură, dar şi în ceremoniile religioase. Are flori şi fructe, iar locuitorii Mexicului îl folosesc ca panaceu. Triburile indiene utilizau planta în alimentaţie, dar şi pentru vindecarea unor afecţiuni ale pielii. Fructul cactusului seamănă la gust cu kiwi şi este folosit în alimentaţia oamenilor.
Are un conţinut ridicat de fibră, ajută la slăbit şi detoxifiere. Favorizează digestia, reglează glicemia şi colesterolul, protejează inima şi ficatul. Sucul acestui cactus este plin de proteine, glucide, lipide, vitamine A, B1, B2, B3, C şi K, minerale: cupru, potasiu, calciu, magneziu, mangan şi fier. Cactusul are efect regenerator şi de întinerire asupra organismului.
*Cactusul şi insulina
Acest cactus reduce absorbţia de insulină, după mese. Capacitatea de a stabiliza zahărul în sînge poate fi explicată prin compuşii de fibre solubile din acest cactus. Specialiştii menţionează că efectul nu depinde doar de soi, ci şi de locul cultivării, creştere şi prelucrare.
Fructele pot preveni neuropatia diabetică, tonifică celulele pancreasului, ameliorează producţia de insulină şi cresc sensibilitatea la insulină a celulelor, stimulînd astfel pătrunderea glucozei din sînge în celule, unde va fi utilizată ca sursă de energie. Momentan nu există fructe sau alimente cu indice glicemic mai mic decît cel al fructelor de Opuntia. Cactusul Nopal ar putea fi capabil să diminueze colesterolul total, dar şi colesterolul rău fără a afecta nivelul de colesterol bun.
În India, cactusul Nopal a fost utilizat pentru tratarea tusei convulsive şi a astmului. Nopalul calmează durerea gastro-intestinală, previne ulcerul gastric, tratează hipertrofia benignă de prostată. Întrebuinţările sale interne vizează în special întărirea sistemului imunitar şi încetinirea procesului de îmbătrînire. Fructele sînt recomandate şi pentru reglarea tensiunii şi a colesterolului.
*Slăbeşte şi previne cancerul
Fructul de cactus este recomandat persoanelor care urmează diete şi încearcă să slăbească, deoarece ajută la reducerea masei corporale. Fructul îmbunătăţeşte digestia, ajută la eliminarea excesului de grăsime şi a caloriilor în plus, grăbeşte procesul digestiv şi previne arteroscleroza. Este un ingredient popular în ceaiuri, mai ales în ceaiurile verzi. Un studiu american a dovedit că, pentru a slăbi, sînt recomandate zilnic 15 grame de pulbere de nopal, înainte de mese. Praful obţinut din acest cactus taie pofta de mîncare în mod natural pentru că îşi umflă de 50 de ori dimensiunea. De asemenea reduce riscul apariţiei celulitei şi reţinerea exagerată de lichide. Fructul de cactus nopal conţine fitoalbumine care au proprietăţi antioxidante şi ajută la prevenirea formării celulelor canceroase.. Oamenii care locuiesc în regiunile în care cresc cactuşi Nopal folosesc extractele acestei plante pentru a trata inflamarea vaselor de sînge.