Ca în Tazlău, la nimeni!

Tian-Tazlău.primar Constantin Machedon,

*Există aducţiune de gaz metan, dar se debranşează oamenii

*Au alimentare cu apă, dar n-au canalizare

Comuna Tazlău e una mare, dar are: un singur sat, o singură şcoală, o singură biserică şi mănăstirea-ctitorie a Marelui Voievod Ştefan cel Mare. Altfel spus, e o comună ceva mai aparte. Lista „unicatelor” ne-a fost completată de primarul Constantin Machedon: „Avem cea mai frumoasă grădiniţă din Moldova, făcută cu bani europeni! Aşa ne-au spus cei de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de la Bucureşti, când au făcut verificările în teren. Şi nu-i singura investiţie realizată de bani europeni. Tot cu fonduri europene am mai asfaltat 7,3 km de  drum comunal, am modernizat şi dotat căminul cultural, am achiziţionat un utilaj multifuncţional”.

Primarul Machedon se referea la obiectivele investiţionale incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro, pe care tocmai l-a finalizat. Proiectul european de la Tazlău a intrat mai târziu la finanţare, pentru că  a fost declarat eligibil, abia în urma soluţionării contestaţiilor depuse la nivel naţional. Din judeţul Neamţ, 3 proiecte au intrat astfel la finanţare, adică după contestaţii. Este vorba de proiectele de la comunele Secuinei, Poiana Teiului şi Tazlău.  În privinaţa drumurilor, edilul de Tazlău zice că mare are doar 2 km pe care mai trebuie turnat asfalt.

Tazlău este comuna care, de ani buni, are realizată aducţiunea de gaz metan care  traversează localitatea de la un capăt la altul. Din păcate, oamenii nu mai vor gaz metan! În consecinţă, abonaţii au şi  început să se debranşeze de la reţea. „Numai anul acesta s-a debranşat vreo 20 de abonaţi, zice primarul Constantin Machedon. Au mi rămas vreo 50. Mai exact, 48.”

Anul trecut a fost dat în folosinţă sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă. Întrebat de abonaţi, dacă nu şi aici se întâmplă ca şi la gazul metan, primarul Constantin Machedon a găsit o explicaţie. Logică, perfect legală, dealtfel. „Încă nu pot să vorbesc de branşări la reţeaua de apă. Asta pentru că nu avem sistem de canalizare. Este făcut proiectul pentru sistemul de canalizare. Cei care se trag apă în casă, trebuie să-şi relizeze, întrun fel, canalizarea. Este nevoie de fosă septică.”

Acum, un alt proiect cu  finanţare eurpeană care urmează să se pună în practică va fi finanţat prin GAL „Nicolae Roznoveanu”,  la care este arondată şi comuna Tazlău. Banii, în sumă totală de 140.000 euro, sunt alocaţi pentru reabilitarea unei clădiri care va deveni sediu anexă de primărie.

Primarul Constantin Machedon ne-a mai vorbit de alte două investiţii, ambele cu finanţare  din resursele locale. S-a schimbat acoperişul la Şcoala Tazlău. Aceeaşi lucrare urmează să se facă şi la dispensarul medical-uman.

Tina CONDREA