*Tinerii fermieri: şi patroni şi şcoliţi!
În actuala alocare europeană, tinerii fermieri vor trebuie să respecte noile condiții impuse de finanțările privind dezvoltarea unei afaceri în agricultură. Ei trebuie fie înregistraţi ca PFA, să aibă pregătire în sectorul agricol pentru care vor banii europeni, să deruleze vânzări anuale de cel puțin 6.000 de euro de pe urma producției proprii. Oferim şi alte detalii.
*Punctarea proiectelor, pe culturi şi animale
Punctajul pentru proiectele depuse de tinerii fermieri se va acorda în funcție de criterii clar definite. Bunăoară, se acordă maxim 30 de puncte pentru proiectele care vizează sectorul zootehnic, la speciile bovine, apicultură, ovine și caprine. În sectorul vegetal, este vorba de legumicultură, inclusiv producere de material săditor, pomicultură și producere de sămânță. Avantajate sunt proiectele referitoare la creșterea de bovine, respectiv legumicultură, care primesc punctajul maxim. Câte 25 de puncte se acordă pentru proiectele din apicultură, respectiv producere de sămânță și material săditor, iar 20 de puncte se dau pentru proiectele din domeniul pomiculturii.
*Comasarea trerenurilor şi calificarea fermierilor
Comasarea exploatațiilor are şi ea un cuvânt de spus în acodarea punctajelor, un accent punându-se pe numărul exploatațiilor preluate integral. Este sprijinită, astfel, comasarea, astfel încât tinerii fermierii să lucreze suprafețe cât mai mari de terenuri. Se acordă 15 puncte, maxim, pentru preluarea integrală a minim trei exploatații agricole, câte 10 puncte vor primi cei care preiau două exploatații agricole şi 5 puncte primesc fermierii care preia cel puțin o exploatație.
Pentru calificarea în domeniul agricol, punctajul 25 de puncte se acordă pentru absolvenții de studii superioare în domeniul agricol.
Câte 20 de puncte primesc cei care au absolvit studii postliceale și liceale în domeniu, iar 10 puncte se dau celor care au o „formare profesională care conferă un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate și anume, prin curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de cel puțin nivel 1 de calificare profesională, conform legislației aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesional“, după cum se precizează în Ghidul Solicitantului.
Tina CONDREA