Bursele stART, pentru tinerii talentați la pictură, muzică și desen

burse-start* Sunt oferite 50 de burse în valoare totală de 35.000 de euro

Până la sfârșitul lunii octombrie, liceenii nemțeni talentați la desen, pictură sau muzică au ocazia să se înscrie în programul Bursele stART, un program de burse creat special pentru tinerii artiști în formare, oferindu-le acestora sprijinul material pentru a ajunge cât mai aproape de marile scene și galerii de artă ale lumii.

Lansat de Compania Provident Financial Romania și Asociația Școala de Valori, cu sprijinul Ministerul Educației Naționale, programul oferă 50 de burse în valoare totală de 35.000 de euro, împărțite astfel: 15 burse x 500 euro pentru desen, 15 burse x 500 euro pentru pictură și 20 de burse x 1.000 de euro pentru muzică.

Prin intermediul burselor, tinerii talentați pot achiziționa materiale, instrumente, echipamente și orice altceva este necesar pregătirii lor ca muzicieni, pictori sau artiști plastici. De asemenea, artiștii vor avea ocazia să participe la concursuri naționale, expoziții și concerte sau vor putea urma cursuri de perfecționare în domeniul artistic preferat.

Elevii vor beneficia și de consiliere pentru dezvoltarea lor profesională și personală, astfel încât traseul artistic să le fie mai clar și să se simtă motivați să-și urmeze visul.

Pentru a deveni bursieri, tinerii trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să fie elevi de liceu, în una din clasele IX-XII și să își desfășoare activitatea artistică (desen, pictură, muzică) în România; să fie afiliat unui club de expresie artistică (desen, pictură, muzică) sau instituție școlară de profil din România; să fi obținut premii la competiții naționale sau internaționale de artă; să aibă o situație financiară care se încadrează în maximum 950 de lei/membru de familie.

Perseverența, atuul principal

„Pentru mine, performanța în domeniul muzicii, mai precis la vioară, reprezintă o dorință de recunoaștere, ceea ce este destul de dificil, deoarece concurența este acerbă. Însă fiecare reușită sau piedică duce spre același drum, iar perseverența este atuul principal care mă ghidează. Pasiunea și dorința de a împărtăși publicului bucuria muzicii pe care o interpretez mă motivează să tind spre culmi cât mai înalte. Muzica cere sacrificii, iar eu iubesc foarte mult ceea ce fac. Emoția transmisă de public este o senzație unică; am simțit-o într-unul dintre concursurile mele. La Paris, am avut această bucurie când am câștigat trofeul concursului internațional de vioară «Le Cle D’or». Șansa de a mă afla acolo mi-a confirmat faptul că munca depusă s-a transformat inevitabil într-un rezultat la care nici nu îndrăzneam să visez. Am reușit să descopăr ceva fascinant: un lucru vital pentru a ajunge la rezultatele dorite este un angajament total cu tine însuți pentru a ajunge la cea mai bună performanță. Fără o specializare cât mai înaltă, dar și extrem de diversă, e foarte greu să te înalți. Sunt foarte mulți factori care contribuie la astfel de reușite; în cazul meu este vorba de familie, mentori, dar și programele de sponsorizare, cum sunt bursele stART“, a spus, pentru scoaladevalori.ro, Mădălina Ivancia, pasionată de vioară și bursieră stART la muzică.

Candidații trebuie să completeze și să trimită dosarul de înscriere până pe data de 31 octombrie 2016 (data poștei sau data primirii e-mail-ului cu toate documentele completate), la adresa de e-mail burselestart@scoaladevalori.ro sau prin poștă/curier la adresa Str. Ion Nistor, nr. 2, Mezanin, ap. 1, Sector 3, București, cod poștal 030041.

Selecția beneficiarilor burselor va fi realizată de către o comisie care va analiza dosarele de înscriere, pe baza criteriilor de validitate menționate în ghidul programului. Bursele sunt anuale și vor fi acordate lunar, în perioada ianuarie – decembrie 2017.

Programul Bursele stART se află la cea de-a treia ediție. În cei doi ani de desfășurare au fost oferite 100 de burse tinerilor talentați la pictură, muzică și desen, care au avut posibilitatea să se concentreze mai mult asupra actului artistic și să dea curs oportunităților, fără a mai fi preocupați de aspectele financiare.

Irina NASTASIU