Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Neamţ au tras linie, ieri, după depunerea dosarelor de înscriere pentru obţinerea „Bursei profesionale” şi au stabilit că anul acesta vor beneficia de ajutor bănesc din partea statului 802 elevi. Este vorba atât despre cursanţii şcolilor profesionale din anul I de studiu cât şi din anul II, având în vedere că în 2012 au fost formate primele clase de învăţământ profesional.
Inspectorul şcolar general adjunct Gabriela Banu ne-a declarat că anul trecut au început această formă de şcolarizare 414 elevi, însă pe parcursul anului 37 dintre aceştia fie au abandonat cursurile, fie s-au transferat. Celor 377 de elevi care au intrat în anul II li s-au alăturat cei 425 de colegi abia admişi în anul I.
Bursa profesională se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar de 200 de lei. Bursa se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale. Este foarte important de menţionat că elevii declaraţi repetenţi nu beneficiază de bursă pentru anii de studiu pe care îi repetă, decât în cazurile de prelungire a studiilor din motive medicale. De asemenea, bursa nu se acordă pe o perioadă de o lună dacă elevul înregistrează mai mult de 10 absenţe nemotivate în luna precedentă, putându-se ajunge până la 6 luni de suspendare a retribuţiei în caz de absenţe acumulate şi abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea notei la purtare.
Geanina NICORESCU
Se vede din poza ca lemnul inca se mai prelucreaza si ca prelucrarea lemnului nu va muri niciodata, cel putin in zona noastra…