Bursa muncii de paradă: S-au plimbat prin sală, au semnat de prezență, iar apoi s-au făcut nevăzuți

21/04/2018

*La Târgu Neamț, după terminarea acestei acțiuni, Agenția de Șomaj Neamț, prin directorul executiv Daniel Chirilă a organizat o masă rotundă, unde au fost invitați angajatorii și autoritățile locale
*La eveniment, în tot județul au participat un număr record de persoane, respectiv 1.101 și 109 agenți economici
*După acest târg, 76 de pietreni au primit promisiunea că vor fi angajați, iar 325 au fost selectați în vederea participării la interviul final
Ieri dimineață sute de persoane așteptau în fața Sălii de Sport a Colegiului Național “Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, pentru a participa la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, eveniment care s-a desfășurat la Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț. Organizatorii, respectiv Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț și-au făcut bine treaba, spațiu de primire a fost berechet și angajatori așijderea. Pentru o primire ca la carte, lucrătorii de la AJOFM au oferit mese unde participanții completau chestionarul de prezență, iar la intrare, respectiv în partea stângă șomerii care nu-și găsiseră de lucru puteau să se înscrie la cursurile de formare profesională. Tot acolo, cei prezenți aveau ocazia să vorbească și cu consilierul EURES de Neamț, care îi putea îndruma pentru alegerea unui job în străinătate, dacă posturile afișate nu erau pe gustul lor. Până aici totul bine și frumos. Din păcate, la fel ca și anul trecut, multe persoane au făcut doar act de prezență, după care au ieșit pe ușa din dos, fără a mai studia nenumăratele oferte de joburi. Dacă tinerii n-au avut elanul necesar, în schimb, la polul opus, au mai fost și pietreni trecuți de 40 de ani care și-au manifestat un interes real pentru obținerea unui job și au mers din masă în masă pentru a se informa cât mai corect de oferta angajatorilor. Printre aceste persoane am întâlnit-o și pe Nicoleta Bereczki, o doamnă de 49 de ani, care ar fi vrut un nou loc de munc. „Sincer să fiu mă așteptam la o ofertă mai bogată de posturi vacante pentru femei. Referitor la cursurile de calificare, acestea ar trebui să fie mai diversificate și orientate către oferta prezentă de pe piața muncii. Mi-am lăsat un CV și sper să-mi găsesc un job potrivit pregătirii mele profesionale”.
*Ieri, la ora 10, la Piatra Neamț niciun doritor pentru interviu
La polul opus, un reprezentant din partea angajatorilor s-a plâns de dezinteresul unor participanți pentru a se încadra. La ora 10 nu era niciun doritor pentru interviu.”Mulți candidați prezenți, însă puțini calificați și care să-și dorească cu adevărat să lucreze. Am senzația că o bună parte din aceștia au venit doar fiindcă au fost obligați de agenția de șomaj și nu din proprie inițiativă. Lumea nu mai vrea să muncească. S-a mărit salariul minim pe economie, iar oamenii au impresia că orice leafă primită este mică, chiar dacă aceștia n-au o calificare pentru care să fie remunerați pe măsură”, ne-a declarat Viorica Rusu, manager resurse umane, la Moara Gliga din Piatra Neamț.
Una peste alta, ieri dimineață, în tot județul a fost un număr record de participanți, respectiv peste o mie. La Târgu Neamț, după terminarea acestei acțiuni, Agenția de Șomaj Neamț, prin directorul executiv Daniel Chirilă a organizat o masă rotundă, unde au fost invitați angajatorii și autoritățile locale pentru discutarea unor probleme legate de criza forței de muncă. „Astăzi (ieri, n.r.), Agenția Judeteană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a organizat la nivel județean, Bursa generală a locurilor de muncă. Au participat 109 de agenți economici, din care 39 la Piatra Neamț, 38 la Roman și 32 la Târgu Neamț, fiind oferite 1.043 de posturi. Principalele ramuri de activitate au fost în construcții, respectiv în meserii de zugrav, zidar, fierar-betonist, dulgher, lăcătuș mecanic, apoi în servicii, e vorba de ocupații de vânzător, ospătar, barman, patiser, bucătar, șofer, asistent manager și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Cele mai multe posturi s-au regăsit în municipiul Piatra Neamt (410), următorul fiind municipiul Roman (344) și orașul Târgu Neamț (289). La eveniment s-au prezentat 1.101 de persoane, din care 614 la Piatra Neamț, 305 la Roman și 182 la Târgu Neamț. Ca urmare a acestei acțiuni, 76 de participanți au fost angajați pe loc, din care 7 cu studii superioare, respectiv consultant asigurări – 3, asistent manager-doi și câte unul de inginer textile și inginer petrolist. În plus, 325 de nemțeni au fost selectați în vederea încadrării. În afară de acest aspect, ca amploare, bursa din acest an a fost cea mai mare care a fost organizată până acum, dacă ținem cont de numărul mare de participanți, respectiv peste o mie. Pentru reușita acestui eveniment s-au mobilizat toți șomerii din evidență pentru care corespundeau posturile ofertate. Și la Târgu Neamț au fost rezultate de excepție, dacă ținem cont de numărul important de firme și persoane prezente. Tot acolo, după finalizarea bursei am organizat o masă rotundă cu reprezentanții firmelor și cu autoritățile locale, unde am discutat o serie de probleme legate de piața forței de muncă și măsurile luate de agenția de șomaj pentru a se atenua actuala criză de forță de muncă. Dorim să începem activitatea de finanțare a ucenicilor de la locul de muncă și să aducem pe piața muncii aproximativ 5.000 de tineri NEETs. În plus, am vrea să activăm și persoanele apte de lucru din familiile beneficiare de venitul minim garantat”, ne-a declarat Daniel Chirilă, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț.
Valentin ANDRIEȘ