Bucureștean cu origini pietrene, cvadruplu campion național la cadeți

tobiasTobias George Dumitrache este triplu campion național de cadeți, performanțe realizate la finele săptămânii trecute la Campionatele Naționale de Natație, care au avut loc în bazinul de la Oradea. Ce legătură au rezultatele acestui băiat bucureștean get-beget, cu Piatra Neamț? Simplu, Tobias are rădăcini moldave, deoarece ambii părinți, Alina și Cristi, sunt originari din orașul de la poalele Pietricicăi, dar care s-au stabilit de mai mulți în Capitală. Acolo, la vârsta de 4 ani, Tobias a început tainele înotului, la început ca o joacă și ca un hobby, dar care pe parcurs s-a transformat într-o pasiune și într-un mod de viață. „După vârsta de 4 ani, eu și părinții am zis că îmi trebuie o activitate, am mers la bazin și mi-a plăcut înotul, la început am luat-o ca o distracție, iar pe parcurs am simțit că vreau să practic acest sport la un nivel mai înalt, așa că am rămas să practic natația, am trecut prin toate etapele, inițiere, mediu și de la vârsta de 8 ani am trecut la performanță. Într-adevăr, este un sport greu, care necesită foarte multă muncă și efort, dar îl practic cu plăcere și nu simt niciun fel de dificultate“, a spus Tobias Dumitrache.

Înotătorul cu origini pietrene a început natația la Bucharest Sport Club, club unde activează și în prezent, sub îndrumarea antrenorului Bogdan Stroe, cel care i-a descoperit talentul și calitățile. La 7 ani a participat la un prim concurs mai important, unde a văzut ce înseamnă competiția, iar la 10 ani a obținut primele medalii, un argint la 50 de metri fluture, și tot un argint la 50 de metri liber. În primul an de cadeți, 12 ani la băieți, sportivul de la Bucharest Sport Club a cucerit primele titluri naționale, la 100 metri fluture și la 200 mixt, dar și două medalii de bronz, la 50 și 100 liber. De altfel, fluture este stilul pe care Tobias l-a îndrăgit cel mai mult, pe care îl înoată cel mai bine și unde a obținut cele mai mari performanțe, fiind foarte aproape să doboare și recordul național. Săptămâna trecută, la Oradea, Tobias Dumitrache a obținut cele mai mari performanțe din carieră, obținând 4 titluri naționale, în probele de 100 și 200 metri fluture, 100 liber și 200 mixt, a mai luat două medalii de bronz, la 50 liber și 100 bras, dar și un alt loc 3, la ștafeta de 4×100 de metri liber, alături de colegii de club Grigore, Popescu și Costache.

La competiția de la Oradea, care două zile s-a desfășurat în aer liber, iar alte două în bazin acoperit din cauza unei furtuni, Tobias Dumitrache a reușit cel mai bun concurs de până acum, obținând în final 7 medalii, 4 de aur și 3 de bronz, după ce a concurat în 8 probe individuale și două cu ștafeta 4×100 mixt și 4×100 liber. În proba de 100 metri liber, sportivul din Capitală a terminat primul cu timpul de 58 de secunde și 27 de sutimi, cu 33 de sutimi mai bine decât al doilea clasat, Erwin Schmelas, care a înregistrat 58,60. Pe treapta a treia a podiumului s-a clasat Florin Susanu, cu 59,56 secunde. La 200 metri mixt, unde se înoată toate cele 4 stiluri, liber, fluture, spate și bras, Tobias a luat medalia de aur cu timpul de două minute, 23 de secunde și 4 sutimi, pe locul al doilea s-a situat Balasz Meszaros, cu 2,24,78 minute, iar pe 3 a venit Erwin Schmelas, cu 2,27,30 minute. Au urmat alte două titluri naționale pentru înotătorul din capitală, la stilul favorit, fluture, în probele de 100, respectiv 200 metri. La 100 fluture, Tobias a cucerit cea mai prețioasă medalie cu timpul de 1 minut, o secundă și 83 de sutimi, cu aproximativ două secunde decât înotătorul de pe locul 2, Mihai Gergely, care a parcurs această distanță într-un minut, 3 secunde și 94 de sutimi. În proba de 200 metri fluture, Tobias Dumitrache a stabilit un timp de două minute, 18 secunde și 86 de sutimi, fiind mai bun cu aproape 8 secunde decât Vlad Rotaru, sosit al doilea, și cu 11 secunde decât sportivul care s-a clasat pe poziția a treia, Răzvan Lungu.

Toate aceste performanțe obținute la naționalele de cadeți l-au situat pe Tobias Dumitrache pe locurile fruntașe în clasamentele generale cumulate în toate cele 4 probe și a fost unul dintre cei mai buni sportivi de la Bucharest Sport Club, la concursul de la Oradea. „Trebuie să recunosc că la Oradea am realizat cele mai bune și frumoase performanțe din cariera de aproximativ 9 ani a mea. Poate nu mă așteptam să iau aurul la 100 metri liber, dar în celelalte probe, mai ales fluture, speram la primele locuri, pentru că m-am pregătit forate bine și cred că am fost într-o formă sportivă destul de ridicată. Sunt rezultate care îmi dau mare încredere pe viitor, am realizat că pot obține performanțe dacă muncesc și sper să confirm și pe viitor. Toate aceste performanțe se datorează și părinților mei, care mă susțin și mă încurajează necondiționat, sunt tot timpul alături de mine, mai ales la concursurile importante, și cred că până acum nu i-am dezamăgit. Nu am un idol în acest sport, e clar că îmi place Michael Phelps, e o legendă, dar eu îmi doresc să îmi creez propriul nume. Înotul este un sport care m-a învățat să mă comport civilizat în societate, m-a învățat să nu întârzii niciodată, să respect un anumit program și să mă dezvolt fizic și psihic. E clar că îmi doresc, la fel ca toți ceilalți care se apucă de acest sport, să ajung cât mai sus, dar antrenorul meu m-a învățat un lucru care îmi place și pe care vreau să îl respect, și anume să iau totul pas cu pas“, a mai declarat Tobias Dumitrache, sportiv care în această toamnă va începe cursurile clasei a opta la școala numărul 56 din Capitală.

El are câte 6 antrenamente pe săptămână la club, de la ora 7 la ora 9, dimineața, iar naționalele de cadeți de la Oradea a fost ultimul concurs major al verii. În luna decembrie, Tobias Dumitrache va participa la Campionatele Naționale de Poliatlon, iar până atunci se va pregăti la club și va participa la diferite concursuri zonale.

 

Fotbalul nu va muri la Piatra Neamț

Autoritățile locale din Piatra Neamț, în frunte cu primarul Dragoș Chitic, au anunțat în ultima ședință a Consiliului Local că vor să susțină fotbalul pietrean și să înființeze Clubul Sportiv Municipal Piatra Neamț, adică CSM Ceahlăul. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de joi, 21 iulie, iar noul club înființat nu va fi susținut din bani publici, ci din bani privați. În perioada următoare se dorește formarea unui consiliu de administrație al clubului și se va stabili liga în care CSM Ceahlăul va începe noul sezon. Normal, după retragerea din campionat, gruparea pietreană ar urma să evolueze în liga a cincea, dar sunt și zvonuri ca ea să joace în eșalonul 3, în locul celor de la Voința Ion Creangă, formație care a promovat din liga a patra, dar care nu își permite financiară să joace la un eșalon supe