Brambureală la asigurările de sănătate: Ieri, sistem informatic blocat, carduri de inutile

07/11/2017

Ieri dimineaţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţa că sistemul informatic este indisponibil din cauza unor probleme tehnice. Începând cu ora 7, medicii prescriptori din judeţul Neamţ şi farmaciştii au fost nevoiţi să lucreze off-line. Cardurile de sănătate au fost inutile, nervii doctorilor- întinşi la maximum ca de fiecare dată când “a picat” sistemul găunos.
“Până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line”, au anunţat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. “Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispozițiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 361 – 364 din H.G. 206/2015, cu modificările și completările ulterioare. În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate”.
Medicii de familie spun că şi în ultimele zile au avut probleme cu sistemul cardurilor de sănătate. Ei au acordat consultații, dar au avut probleme în ceea ce privește validarea rețetelor și introducerea lor în sistem.
Tot ieri, la ora 9.40, printr-un nou comunicat, CNAS anunţa că platforma PIAS este funcţională. În realitate, însă, funcţionalitatea sistemului nu era restabilită în totalitate. Enervaţi la culme, medicii de familie, prin reprezentanţii lor, au emis, la rându-le, o informare de presă prin care arătau, printr-o monitorizare on-line a platformei informatice SIUI, că erorile au continuat şi după ora 9.40. cele mai multe erori au fost date de sistem în ambulatoriu şi la dializă. Medicii de familie de la Asociaţia Medicilor de Familie au redat, on-line, platform web de monitorizare în timp real a funcţionării PiaS, pe siui-monitor.ro, cu menţiunea că “această platformă este complet independent de CNAS, CAS sau orice altăinstituţie publică şi prezintă date anonime colectate cu ajutorul aplicaţiilor informatice private, datele prezentat, obţinute în timp real, sunt afişate pentru interesul public general”. Astfel, pe la amiază, rata de erori la tranzacţii pe tipuri de funcţii pIAs erade22% la autentificarea în SIUI, 3,6% la semnare de date cu cardul de asigurări, 13,5% la verificarea calităţii de asigurat, 41,6% va validarea on-line în 72 de ore, de 6,4% validarea online de reţetă electronic şi 9,8% la salvare document în DES.
Geanina NICORESCU