Braconierii de pe Valea Muntelui au primit avertisment!

braconieri

Sentinţa dată ieri în procesul în care fostul şef de post de la Taşca şi alţi 11 inculpaţi au fost judecaţi pentru asociere cu scopul de a bracona şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiei este avertismentul. Instanţa a pus punct astfel procesului care a început în ianuarie 2013, după ce Parchetul Neamţ i-a trimis în judecată pe cei 12 inculpaţi. Potrivit procurorilor, Gheorghe Bobu (44 de ani), fost şef al Postului de Poliţie Taşca, a fost acuzat că în anii 2007 – 2009 a cooptat pădurari de la Ocolul Silvic Bicaz şi localnici din Taşca şi Bicazu Ardelean împreună cu care ar fi organizat partide ilegale de vânătoare de porci mistreţi, căpriori, urşi. Ceilalţi acuzaţi sunt Ioan Doboş (51 de ani) din Taşca, Ghiorghe Borfalău (60 de ani) din Bicaz – pădurar la Ocolul Silvic Bicaz, Piser Gheorghe Ţepeş (46 de ani) din Bicazu Ardelean – deţinător de gater, Viorel Handaric (39 de ani) din Bicazu Ardelean – salariat la Păstrăvăria Romsilva, Vasile Ciubotaru (47 de ani) din Taşca, fără ocupaţie, Vasile Doboş (37 de ani), Alexandru Doboş (47 de ani) şi Ştefan Daniel Budacă (37 de ani), Traian Cruşitu (63 de ani) – aceştia din Taşca, poştaşul Gheorghe Suciu (47 de ani) din Bicazu Ardelean, precum şi Nicolae Babătă (53 de ani) din Taşca.

Până la finalul procesului, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Neamţ nu s-a mai constituit parte civilă.

Urmărirea penală a început în anul 2009, după ce Ilie Grama, un om de afaceri din zonă, a reclamat modul în care fostul şef de post din Taşca îşi făcea datoria. În actul de inculpare se arată că Ilie Grama, care avea o societate de exploatarea şi comercializarea materialului lemnos în Taşca, a “cotizat” timp de vreo doi ani cu lemne, pe care le ducea direct acasă poliţistului Gheorghe Bobu, care apoi era indulgent faţă de patron. După ce patronul a refuzat “trocul”, poliţistul şi subalternii au început să-l amendeze pe Ilie Grama pentru nereguli inventate, pentru care acesta a deschis procese.

După reclamaţia împotriva poliţistului, anchetatorii i-au monitorizat activitatea. Aşa a ieşit la iveală cum şeful Postului de Poliţie Taşca organiza, împreună cu prietenii lui, partide ilegale de vânătoare până în pădurile de la Bicazu Ardelean şi nu ierta nici un animal care-i ieşea în cale. Din rechizitoriu reiese cum inculpaţii vorbeau codificat la telefon, folosind cuvintele “doroftei” dacă era vorba de porc mistreţ, “agregat” sau “piese importante” dacă era urs sau căprior. La mijlocul lunii aprilie 2009, anchetatorii au dispus efectuarea mai multor percheziţii acasă la suspecţi, iar şeful de post Gheorghe Bobu şi-a avertizat prietenii, telefonic, că urmează să descindă poliţiştii şi procurorii. Anchetatorii au găsit atunci mai multe arme de vânătoare, muniţie, lunete, binocluri, harpoane metalice, dar şi blănuri de mistreţ, carne de căprior şi mistreţ. La socrul poliţistului Gheorghe Bobu s-a găsit un trofeu de cerb pentru care nu exista document de provenienţă. Toate armele găsite la percheziţii au fost confiscate, suspecţii fiind membri AJVPS Neamţ şi având autorizaţii pentru puşti.

În actul de inculpare se mai arată că “înclinaţia” pentru vânătoare a poliţistului Gheorghe Bobu era cunoscută pe toată Valea Muntelui, nu doar la Taşca, ci şi la Tarcău şi la Bicazu Ardelean. La audieri, nici unul dintre inculpaţi nu a recunoscut acuzaţiile şi au refuzat să dea declaraţii.

Sentinţa de ieri nu este definitivă, putând fi atacată de parchet.

Cristina IORDACHE