Braconaj cinegetic, piscicol și silvic combătut de la Releul Pietricica până pe Lacul Izvorul Muntelui

Foarte activă, anul acesta, răspunzând sesizărilor venite de la nemțeni, Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării – Filiala Neamț a confirmat continuarea activităților nelegale după mai multe acțiuni derulate în județ.

Ultima constatare a fost făcută luni, 23 ianuarie 2017, când în pădurea din zona Secu au fost găsite lațuri pentru prinderea animalelor sălbatice. „Pe parcursul unei monitorizări în vederea combaterii braconajului cinegetic, efectuată în cursul zilei de astăzi (n.n. – 23 ianuarie 2017), inspectorii ANCBP au găsit un număr de 3 lațuri amplasate în pădurea din zona Secu. Din păcate, nu este un caz singular în această zonă. Și pe această cale ANCBP Neamț roagă toți cetățenii de pe raza județului Neamț ca, dacă au informații sau sunt martorii la acest gen de situații, să ne contacteze“, precizează ANCBP Neamț.

Tot în urma sesizărilor unor pietreni, inspectorii asociației au realizat o monitorizare pe muntele Pietricica în zona Releu, din municipiul Piatra Neamț, pentru combaterea braconajului silvic. Au fost depistate două persoane care tăiau arbori. „Aceștia au fost preluați de către efective din cadrul Poliției Municipiului Piatra Neamț, în vederea cercetării. Pe această cale, ANCPB Neamț mulțumește Poliției Municipiului Piatra Neamț pentru implicare și promptitudinea de care a dat dovadă“, menționează aceeași sursă.

Acțiunea s-a desfășurat vineri, 20 ianuarie, iar spre după-amiază inspectorii ANCBP Neamț au fost solicitați pentru o monitorizare pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui, acolo unde sunt multe zone cu risc mare de braconaj piscicol. Aspectele s-au confirmat, fiind găsite două plase monofilament sub gheață ce păreau a fi montate doar de câteva zile „iar persoanele ce le verificau au reușit să fugă la apariția noastră“. Pentru că braconajul piscicol a luat amploare, ANCBP Neamț face apel la toți pescarii sau localnicii care au informații ori sunt martori la acest gen de situații, să anunțe ANCBP Neamț.

Tot luna aceasta, în ziua de 15 ianuarie, în timpul unei acțiuni de prevenire și combatere a braconajului piscicol desfășurată tot pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui, pe raza mai multor localități, inspectorii ANCBP împreună cu voluntarii asociației au găsit mai multe urme și scule folosite la braconajul piscicol și au fost scoase de sub gheață plase monofilament și fir textil în lungime totală de 150 de metri. Tot peștele captiv a fost eliberat habitatului natural.

Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării – Filiala Neamț a demarat și o campanie de recrutare a voluntarilor. Asociația se prezintă ca fiind independentă de alte asociații de vânătoare și pescuit și subliniază că „nu este AVPS. ANCBP Neamț nu încasează redevențe sau cotizații de la pescari sau vânători pentru diverse servicii sau eliberări de permise, are protocoale de colaborare cu anumite AVPS-uri în care, pe bază de reciprocitate, se ajută în acțiunile de monitorizare sau control pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol sau cinegetic, AVPS-uri care au fost deschise la discuții și la implicarea acestora alături de noi în combaterea braconajului, spre deosebire de altele care nu au oferit aceeași transparență. După apariția legii în monitorul oficial despre eliminarea taxei de pescuit, am dorit să putem informa pe toată lumea în ce constă aceasta și să ajungă la cât mai multă lume această informație. ANCBP Neamț va funcționa în monitorizări și controale în sprijin cu efective din cadrul MAI locale sau din afara județului. Contact la adresa de e-mail Ancb.Neamt@Gmail.com“, precizează asociația. (C.I.)