Bozieni: În derulare, investiţii pentru apă-canal şi asfaltarea drumurilor

primar Bozieni

De când primarul Doinel Grumezescu nu mai este „bastard”, au început să vină banii de investriţii şi în comuna Bozieni. Asta pentru că acum are „părinţi”, spre binele comunităţii. Unde i-a găsit, după ani de căutare? Ne-o spune edilul de Bozieni: „Sunt recunoscut „fiul legitim” al guvernului Ponta, după”ADN-ul politic. Am acum în derulare o investiţie mai mare, cea de la alimentarea cu apă şi canalizare, care este realizată în procent de peste 40 la sută.  Anul trecut, cu aceste lucrări am cheltuit 37 miliarde lei vechi. Pentru anul în curs ne-am propus să mai realizăm încă 6 km la reţeau de apă şi canal. Că musai trebuie să le facem pe amândouă, că nu mai este permisă apa fără canalizare. Avem în vedere şi extinderea magistrala de apă şi canal spre satul Cuci. Anul acesta vom întocmi studiul de fezabilitate. ”

În zonele unde nu se  lucrează la alimentarea cu apă, se  trece la asfaltarea drumurilor. Dacă mai ajung  baniişi pentru asta. Primarul Doinel Grumezescu zice că are: „Continuăm turnarea covorului asflatic  pe două tronsoane de drum comunal. Este este vorba de stratul de uzură, celălalt strat fiind pus cu un an în urmă.”

Pentru că bugetul local a permis, investiţiile şi-au făcut loc şi în unităţile de învăţământ. Şcoala Bozieni este prinsă într-un program mai amplu, care îneamnă reparaţie capitală şi termoizolarea îtregii clădiri. Valoarea lucrărilor se ridică la un miliard de lei vechi. Cu ceva ani în urmă, sediul Primăriei Bozieni a fost retrocedat foştilor proprietari. Ca să nu rămână pe drumuri, imediat a fost cumpărată o altă clădire chiar în centrul comunei. An de an sediului i s-au adus modificări, reparaţii interioare  pentru a corespunde menirii pentru care a fost achizionată.

*Unde sunt via şi livada de altădată….

În satul Cuci, din comuna Bozieni erau  cele mai mari  suprafeţe şi cele mai productive vii şi livezi din tot judeţul. Acum, acolo, totul este vraişte. Deşi s-au cheltui bani mulţi pentru terasarea zonei, ca să se preteze viticulturii şi pomiculturii. Pe acele terase, acum se cultivă grâu şi porumb…”Privesc în urmă cu nostalgie, ne mărturiseşte primarul Doinel Grumezescu. La revoluţie aveam un pic peste 20 ani, nu pot spune că am ocupat vreo funcţie peceristă. Îmi amitesc că la IAS Cuci lucrau peste 1000 de oameni, începând de la finele lunii ianurie şi până în decembrie. Se câştiga destul de bine. Nu era ca acum, când se aşteaptă pomana de la Legea 416, alocaţiile complementare, alocaţiile copiilor ori alocaţiile de sprijin. Acum, la nivel local nu sunt posibilităţi de a crea locuri de muncă. Fiecare  îşi cultivă pământul doar ca să aibă  cele necesare pentru consumul  gospodărie, pentru un animale. Că n-au piaţă de desfacere. Nu o să vedem niciodată agricultori bogaţi. Când recolta este bună, preţul e mic. Oricum, ţăranul nu iese în câştig.

La Cuci erau 250 ha vie de viţă nobilă, pe soiuri, cu o cramă de vin. La ora actuală nu mai este nici un butuc de viţă de vie. Pe locul unde  a fost via,  terenurile sunt arate. Sunt mai multe firme din Neamţ, Vaslui şi Bacău care lucrează acolo pământurile oamenilor,  acolo sus, pe terase. Din livida s-au retrocedat 50 ha fostului proprietar. Restul de livada a fost dată la oamenii. O întreţin, adică numai culeg din ea, că altceva nu fac. Livada a intrat în declin biologic.”

Nu ştiu ce producţii de grâu şi de porumb obţin. Oricum nu au cum să fie dintre cele mai bune. Fiind o zonă colinară, expusă la soare, se preta cu mult mai bine viticulturii şi pomiculturii. „Dar oamenii au vrut musai să ia pământ acolo. Acum nu mai ştiu ce să facă cu pământul. Unii s-au dus la primărie ca să doneze pământul, că nu-l mai pot lucra, ne zicea edilul şef. Ce-au stricat, e bun stricat. Vor trece mulţi ani, pănă ce acolo să apară din nou vii şi livezi.” Dacă chiar se va întâmpla asta!

Tina CONDREA