Borleşti / Faza 1 – administraţia în Contencios Instanţa: Vasile Puică rămâne viceprimar

borlesti1
*Tribunalul Neamţ a respins cererea de suspendare a Hotării prin care a fost ales noul vice, înaintată de primar
*Pe rol este şi procesul prin care se cere anularea, deschis de fostul viceprimar

Arbitrajul instanţelor cu privire la litigiile generate de schimbarea viceprimarului de la Borleşti cunoaşte o primă bătălie câştigată de actualul vice, Vasile Puică.
Schimbarea omului numarul 2 din Primăria Borleşti, realizată în şedinţa Consiliului Local din 27 noiembrie 2014, a generat două litigii juridice. Fostul viceprimar, Gherghe Savin a înaintat o acţiune prin care cere anularea schimbării sale din funcţie. De obicei, pentru o clarificare de moment, se intentează şi o cerere de suspendare a actului administrativ până la judecarea fondului problemei (adică a anulării), de către acelaşi reclamant.
Suspendarea actului administrativ a fost solicitată şi la Borleşti, dar nu de fostul vice ci de primarul Iliuţă.
Ei bine, pe acest dosar de „executare administrare act administrativ” a fost pronunţată în ziua de joi, 10 aprilie, sentinţa, formulată în soluţia pe scurt „respinge, ca inadmisibilă, acţiunea”. Deşi pe portalul instanţelor nu este făcută menţiunea expresă, în mod normal şi această sentinţă pe acest tip de acţiune poate beneficia de cale de atac.
În acest dosar au fost 3 părţi: reclamant – Iliuţă Vasile, Pârât – Consiliul Local al Comunei Borleşti, intervenient în nume propriu – Puică Vasile. Consiliul Local a fost reprezentat în instanţă de către consilierul local Daniela David (mandatar al majorităţii politice din CL care a pus în operă schimbarea de viceprimar) iar Puică l-a avut ca apărător pe avocatul Adrian Bourceanu.
„Evident că este o soluţie pe care o aşteptam şi pe care o anticipam. Salutăm decizia instanţei şi aşteptăm şi judecarea cauzei pe <<amânare>>”, a declarat avocatul Bourceanu.
Deşi pare paradoxal, în cazul schimbării unui viceprimar de localitate, soluţia instanţei din procesul de “suspendare” poate fi mai important decât cea de „anulare”. Pe “suspendare”, instanţa stabileşte, practice, cine rămâne pe funcţie azi şi (dincolo de calea de atac în instanţă). Pe „anulare”, indiferent de soluţia instanţei (dar care nu are cum conţine formula “până la terminarea mandatului”) la câteva zile după sentinţă nu poate opri nimeni un Consiliu Local ca, în funcţie de configuraţia politică de la momentul H, să organizeze o nouă şedinţă în care să pună ce viceprimar are mai multe voturi.
Pentru că instanţa poate anula, pe un astfel de caz, o înlocuire, dar sentinţa va urmări, în genere, vicii de formă sau de procedură. Pe fond, Legea 215 a Administraţiei Publice Locale stabileşte clar şi fără echivoc că viceprimarul face parte din Executiv (conducerea Primăriei) dar reprezintă expresia majorităţii politice din Consiliul Local. Altfel spus, dacă respect Legea, un Consiliu Local poate schimba viceprimarul ori de câte ori se reaşează majoritatea.

Daniel VINCA