BORCA: 170 de veterani de război umiliţi

Veterani 1

*Au luptat pe acelaşi front: unii au primit pădure, alţii nu!

În privinţa retrocedării pădurilor, nici la Borca problema nu rezolvată în totalitate. Deşi, aşa cum spunea primarul Ovidiu Niţă, la Borca, nu au primit pădure prinţi ori alte capete încoronate, făcând referire la retrocedarea celor  26.000 ha moştenitorilor Sturza, pe raza comunelor învecinate. Cu toate astea, situaţia de la Borca e de-a dreptul revoltătoarea, strigătoare la cer. E vorba de 170 de veterani de război umliţi. Au luptat umăr la umăr pe aceleaşi fronturi, în aceleaşi condiţii. În civilie nu au mai fost trataţi la fel. Unii au primit pădurea cuvenită ca luptător pe front, alţii nu!  Curată bătaie de joc! Dovadă  sunt cele 170 cu soluţii nefavorabile date de instanţa de judecată.

Primarul Ovidiu Niţă n-a stat cu mâinile în sân, s-a zbătut să rezolve problema, dar fără sorţi de izbândă: „Am avut discuţii pe această temă cu avocatul poporului, la Prefectură, dar şansele oamenilor de a primi pădurea se diminuează pe zi ce trece. La multe din dosare li s-a  spus că au fost tardive depuse unele acte. Asta pentru că documentele solicitate de instanţe s-au obţinut foarte greu şi cu multă întârziere de la Arhivele Militare de la Piteşti. Pe bună dreptate, oamenii sunt nemulţumiţi. Supărarea e cu atâtâ mai mare, cu cât văd clar că unii au primit pădure, alţii nu. Deşi au luptat pe front, în aceeaşi perioadă, în acelaşi regiment. V-am mai spus, la Borca avem un caz strigător la cer. Ion Ursu a murit pe front, iar soţia sa,  timp de 44 ani, a primit pensie de văduvă de veteran de război. Când să primească şi bucata de pădure cuvenită, i-a respins dosarul în instanţă. Nu se poate aşa ceva!”

Între timp, urmaşii celor nedreptăţiţi nu renunţă, se zbat, umblă, bat pe la tot felul de uşi, caută soluţii. Mai nou au apelat o firmă de avocatură din Iaşi care le-a promis că-i ajută. Vor pune faţă actele în baza cărora unii au primit pădure, alţii nu. Fiind vorba de aceleaşi acte! De hotărâri judecătoreşti definitive, prin care unora li se reconstrituie dreptul de proprietate asupra pădurii, altora nu. E vorba de veterani de război care au luptat pe acelaşi front, în acelaşi regiment. Normal, ar trebui să aibă aceleaşi drepturi şi pe timp de pace! Inclusiv în instanţa de judecată…

 

Tina CONDREA