„Bomba“ lui Mironescu, un dosar aproape de final, la 3 ani de la atentat

Marari1 Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, vineri, pronunțarea în dosarul atentatului cu bombă asupra lui Bogdan Mararu, din ianuarie 2013. Aflat în recurs, dosarul în care Dumitru Ioan Mironescu (alias Puiu) și Daniel (fost Pădurariu) Hoșteanu împreună cu Irinel Cosmin Lăcătuș, Ovidiu Popa, Emil Cristofor și Petrică Jâtaru sunt acuzați de terorism și grup infracțional este aproape de a se încheia. Înalta Curte va da o sentință definitivă luna viitoare, după ce Curtea de Apel Bacău a dat pedepse grele pentru inculpații acuzați că i-au pus o bombă la mașina lui Bogdan Mararu, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013. În martie același an, DIICOT Neamț a finalizat ancheta și a dispus trimiterea în judecată a celor șase cu acuzații grave – constituire a unei grupări infracționale, acte de terorism, instigare la distrugere, instigare și tentativă de omor calificat și nerespectarea regimului materiilor explozive. La fond, Mironescu, Pădurariu și Popa au primit câte 15 ani de închisoare, Lăcătuș a primit 12 ani de închisoare, Jâtaru 9 ani și Cristofor 7 ani. Toți au atacat sentința și acum așteaptă decizia finală.

Bogdan Mararu s-a declarat, la rândul lui, nemulțumit. Ca victimă în dosar, el a cerut instanței să oblige inculpații să achite despăgubiri pentru cei doi fii și soției lui. Instanța i-a aprobat doar plata a 25.000 lei daune morale către copii, deși el a cerut 500.000 euro de la cei care l-au vrut mort. Și în acest caz ultima decizie aparține instanței supreme.

Reamintim că DIICOT Neamț a stabilit că Mironescu, lider al lumii interlope din municipiul Piatra Neamț, și Pădurariu au constituit o grupare infracțională, instigând membrii grupării la uciderea lui Bogdan Mararu, rivalul grupării lui Mironescu. Acesta a procurat și predat inculpaților un dispozitiv exploziv improvizat, format dintr-un amestec de nitroglicerină, azotat de amoniu și rumeguș, de aproape un kilogram, funcțional și capabil de a exploda. În noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, în jurul orei 2,20, membrii grupării au amplasat dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Mararu, parcat în spatele blocului în care acesta locuia, mașina urmând a exploda în momentul când ar fi fost pornită. Din fericire, acest lucru nu s-a mai produs, întrucât gruparea era supravegheată de polițiștii nemțeni, care i-au reținut imediat după amplasarea explozibilului.

 

Cristina IORDACHE