“Bomba” – audieri la al şaptelea termen de la Înalta Curte

bomba 2Al şaptelea termen în dosarul atentatului terorist al lui Puiu Mironescu asupra lui Bogdan Mararu s-a derulat vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a audiat câţiva martori şi la final a constatat că nu sunt motive şi argumente pentru lăsarea în libertate a nici unuia din cei şase inculpaţi în dosarul “Bomba”. Prin urmare, Dumitru “Puiu” Mironescu, Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Petrică Jâtaru, Ovidiu Popa şi Emil Cristofor rămân în continuare în stare de arest preventiv în procesul care continuă la Înalta Curte.

Procesul este în fază de apel, după ce toţi inculpaţii au contestat sentinţele. În 31 martie 2014, Curtea de Apel Bacău, instanţa de fond care a judecat dosarul privind acuzaţiile de terorism, tentativă de omor, distrugere şi nerespectarea regimului materiilor explozive, a dispus pedepse cuprinse între 15 ani închisoare pentru Puiu Mironescu, cel care a comandat atentatul cu bombă asupra duşmanului său de moarte, Bogdan Mararu, şi 7 ani de închisoare pentru Emil Cristofor, cel care l-a asistat pe Ovidiu Popa pe parcursul montării bombei, în atentatul dejucat din noaptea de 10 spre 11 februarie 2013. Deşi a recunoscut acuzaţiile, inlcusiv cea de deţinere ilegală de droguri găsite de anchetatori în maşina folosită la atentat, Emil Cristofor a atacat apoi sentinţa. La fel şi Ovidiu Popa, care şi-a asumat vina de a fi acceptat ca în schimbul a câteva mii de euro să amplaseze trotilul la roata maşinii lui Bogdan Mararu. A primit şi el tot 15 ani de închisoare, dar apoi a contestat sentinţa. Daniel Pădurariu, cel care a fost contactat de Mironescu şi în contul unei datorii “rugat” să caute băieţi care pot şi vor să intre în “misiune”, are o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Cosmin Irinel Lăcătuş, cel care a fost contactat de Pădurariu pentru a-i aduce pe cineva care pentru 7.000 de euro ar fi în stare să mânuiască explozibilul, are de executat 12 ani de închisoare. Nu în ultimul rând, Petrică Jâtaru, cel care a condus maşina şi i-a dus pe băieţi până la blocul lui Bogdan Mararu, apoi a stat de şase în maşină în noaptea atentatului, urmând să-i recupereze pe Ovidiu Popa şi pe Emil Cristofor după ce amplasau bomba, are 9 ani după gratii.

*Mironescu şi Pădurariu – interziși în Piatra Neamţ

În plus, Mironescu şi Pădurariu nu au voie ca timp de 5 ani de zile după ce ies din puşcărie să calce prin Piatra Neamţ. Cei şase au atacat şi partea din sentinţă referitoare la daunele pe care le au de achitat: câte 25.000 de lei daune morale celor doi băieţi minori ai lui Bogdan Mararu (sumă cu care acesta nu a fost de acord şi a declarat apel), cheltuieli de judecată de 10.000 lei pentru Puiu Mironescu, de 8.500 lei în cazul lui Daniel Pădurariu, de 6.500 de lei în sarcina lui Cosmin Irinel Lăcătuş şi 8.500 lei de către Petrică Jâtaru.

Oamenii legii au fost pe fază la atentatul din februarie 2013, survenit într-un moment de exacerbare a rivalităţii dintre clanurile interlope Mararu-Mironescu. Având informaţii despre o iminentă reglare de conturi, anchetatorii i-au ţinut sub supraveghere pe membrii celor două clanuri şi astfel au putut dejuca atentatul care ar fi putut schimba istoria nu doar a interlopilor, ci şi a instituţiilor care în opinia publică mai mult mimau ordinea în rândul infractorilor şi care astfel şi-au recuperat imaginea şifonată de fostul comandant al Poliţiei Neamţ, Aurelian Vasea Şoric. Revenind la atentatul cu bombă, după ce Popa a montat un kilogram de explozibil la roata din dreapta a maşinii lui Bogdan Mararu, el şi Emil Cristofor au fost înconjuraţi imediat de poliţişti, mascaţi, genişti şi procurori, astfel că nu au avut când să se şteargă nici măcar de transpiraţie. Sudoarea provenea de la efortul de concentrare, nu de la emoţii, întrucât indivizii s-au plimbat cu bomba – “făurită”  într-un mod mai mult decât lipsit de prevedere, explozibilul fiind prins cu aţă şi un cârlig de rufe de mecanismul de detonare – prin tot oraşul, într-o sacoşă.

Dosarul “Bomba” este al doilea caz de terorism în justiţia română, după cel al lui fostului militar Dragoş Ciupercescu, aflat acum în executarea pedepsei de 19 ani de închisoare.

Cristina IORDACHE