„Boala limbii albastre“ a pus în alertă fermierii și veterinarii din Neamț

boala limbii albastreReprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț (DSVSA) a dat semnalul de alarmă în rândul fermierilor din județul nostru și au pus în gardă medicii de circumscripții, după diagnosticarea „Bolii limbii albastre“ (Bluetongue) în 10 exploatații din județul Botoșani. Având în vedere evoluția Bolii limbii albastre pe teritoriul României, DSVSA au organizat întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale crescătorilor de bovine și ovine, cu reprezentanți ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală și a măsurilor de restricție a circulației animalelor, pentru județele unde evoluează boala. Proprietarii de animale au fost atenționați că au obligația să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Luna aceasta a fost diagnosticată Boala limbii albastre (Bluetongue) în județul Botoșani, în trei exploatații din localitatea Boboluști, în apropiere de râul Prut și de granița cu Republica Moldova. Suspiciunea data de la sfârșitul lunii trecute, când, după examinarea unor bovine dintr-o gospodărie, medicul veterinar de liberă practică a constatat leziuni bucale, mamare și podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre, și a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Botoșani. În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue). Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a recoltat eșantioane și din alte gospodării care dețin bovine, deoarece animalele prezentau semne clinice similare, cu intensități și localizări diferite. În jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 km, fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor, cu excepția animalelor destinate abatorizării.

„Măsurile dispuse pentru controlul bolii se referă la punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor infectate, impunerea de restricții de mișcare, inventarul tuturor animalelor susceptibile, stabilirea zonelor de restricție, examinări clinice în exploatațiile cu animale susceptibile, recomandări privind distrugerea biotopurilor favorabile pentru culicoizi și aplicarea de tratamente cu insecticide, supravegherea animalelor prin teste serologice și virusologice. Pe întreg teritoriul României se aplică un program de monitorizare serologică lunară, din luna aprilie până în luna noiembrie. ANSVSA a notificat Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezența virusului pe teritoriul României“, au precizat reprezentanții ANSVSA printr-un comunicat de presă.

Boala limbii albastre nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită restricțiilor aplicate mișcării animalelor.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice (de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre) și are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Geanina NICORESCU