Una din cele mai frumoase biserici ale municipiului Piatra Neamţ este, fără îndoială, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – Precista, din cartierul cu acelaşi nume. Această bijuterie monumentală este una din cele relativ noi construite în Piatra Neamţ, neavând nici măcar un secol de existenţă. Cea veche din Precista, care nu mai există de 50 de ani, avea aprope 200 de ani vechime.
Cea de acum, construită în aceeaşi zonă, a fost ridicată din piatră fasonată și beton armat, între anii 1930 și 1947, după proiectul arhitecților R. Bolomei și F. Drodz, la inițiativa preotului cărturar Constantin Matasă (care a şi slujit la această biserică, în calitate de preot paroh timp de mai bine de 30 de ani, între 1915-1948), antreprenor fiind italianul Carol Zani şi sculptorul Vincenzo Puschiasis. Construirea bisericii noi Precista s-a început în anul 1930, iar in anul 1947, în ziua de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena s-a sfinţit de către Mitropolitul Moldovei şi Sucevei Irineu Mihălcescu şi de către P.S. Iustinian, fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci vicar al Sf. Mitropolii a Moldovei şi Sucevei, paroh fiind preotul Constantin Matasă, cel care a însufleţit începutul şi terminarea acestei biserici. Este concepută în sistem treflat, cu caracteristicile gotice, dar urmărește îndeaproape și stilul moldovenesc ce s-a impus în sec. XV-XVI. Pronaosul utilizează sistemul de boltire în semicilindru, iar catapeteasma este în stilul celei de la Bisericani, cu icoane din biserica veche, în praf de aur, pictate, se pare, de un pictor grec.
Pictura bisericii, în stil bizantin, aparținând pictorilor Prefeta și Dumitru Irimescu. Exteriorul este din beton armat, piatră cioplită, cărămidă presata, iar acoperişul din ţiglă smălţuită în stilul bisericilor lui Ştefan cel Mare, cu două turle cu baza octagonală, în vârful cărora este instalat paratrăsnetul. Icoanele din catapeteasmă provin de la biserica veche din anul 1826. Bolta interioară, cu stâlpii ce corespund contraforturilor exterioare sunt din beton armat. Biserica are subsol. Peste drum de biserica actuală a fost Biserica veche Precista, zidita in anul 1826, ctitorul ei fiind Negoiţă Sterie negustor macedonean. Aceasta a fost mărită în anul 1865, iar în anul 1961 demolată şi stramutată pentru construirea unei capele în satul Grozavesti din comuna Hangu.