*Pompierii au salvat câteva mese şi câteva cărţi
* Conducerea CJ a trimis o echipă chiar în timpul incendiului: ”Să vedem cum îi ajutăm”, spune Constantin Iacoban
*Primăria promite sprijin financiar
Incendiul în care Biserica „Sfântul Nicolae” a ars luni seara a fost provocat de un burlan din aluminiu necurăţat de funingine. Aceasta este concluzia la care a ajuns, deocamdată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ după ce pompierii s-au luptat până spre miezul nopţii cu flăcările.
Din cauza vântului, exista pericolul ca focul să ajungă la casa parohială, aflată la câşiva metri de biserica arzândă. Preotul Adrian Todiraşcu era îngrijorat şi pentru biserica ce se topea văzând cu ochii, dar şi pentru cei doi copilaşi ai săi şi pentru soţia însărcinată. Pompierii s-au împărţit pentru a proteja cu perdea de apă casa parohială, afectată de căldură şi de scânteile smulse din flăcări şi vânturate exact spre locuinţă. Alţii se ocupau de biserica din lemn şi feţuită cu materiale moderne, ce ardea implacabil. Construită pe trupul celei vechi, ridicată pe la 1830, biserica ce a ars luni seara toată a fost ridicată de localnici în anul 1904. La materialele de atunci, bârne de lemn şi temelie cu soclu din piatră, s-au adăugat în timpuri recente polistiren pentru izolaţie. Ceea ce a ajutat focul să muşte nemilos centimetru cu centimetru din clădire. Forţele de intervenţie au fost nevoite să alimenteze cu apă de la circa 5 km, din satul vecin Dochia.
”E o încercare de la Dumnezeu pentru păcatele noastre”
„Da, din cauza burlanului a ars… avea centrală pe lemne…nu a mai rămas mai nimic… demolăm tot şi ridicăm alta. Deocamdată, o să ne organizăm în casa praznicală pentru slujbe. E o încercare de la Dumnezeu pentru păcatele noastre, o luăm aşa cum este!”, a declarat vizibil afectat, părintele Adrian Todiraşcu, preot paroh la Băluşeşti din 2010.
Primăria Dochia a prins în bugetul pe acest an o sumă pentru Culte şi apoi se speră în ceva mai mult la rectificare. „Am alocat prin fila de buget de anul acesta 50 milioane lei vechi pentru fiecare din cele patru biserici din comună, săptămâna trecută a fost adoptat bugetul. E un început, apoi poate mai primim ceva la rectificare. Dar, e greu, pentru că satul Băluşeşti are numai 70 de gospodării cu 160 de oameni, majoritatea în vârstă, va fi dificil să se ridice altă biserică. Noi, administraţia locală ajutăm cât putem”, a declarat Gheorghe Iulian Ciubotaru, primarul de Dochia.
40 de icoane s-au făcut scrum
Dincolo de necazul în sine, parohia a rămas aproape cu nimic, atât de mare a fost vâlvătaia. Comunitatea a pierdut în incendiu odoare, icoane, mobilier, militarii reuşind să salveze câteva mese şi câteva cărţi. A fost o intervenţie dificilă, în ciuda numeroaselor forţe mobilizate la stingerea incendiului. Cinci echipaje formate din 27 de militari cu cinci autospeciale şi o ambulanţă SMURD au participat de la ISU Neamţ, cărora li s-au alăturat cinci pompieri voluntari din comunele Dochia şi Mărgineni cu autospeciala de stins incendii a SVSU Mărgineni. Alarma s-a dat în jurul orei 19,40 şi în scurt timp primele echipaje au ajuns la locul dezastrului. „Când au ajuns militarii ardeau acoperişul bisericii şi bunurile din interior, iar vântul puternic creştea pericolul extinderii incendiului către casa parohială. Pompierii au protejat casa parohială, cu perdele de apă, au creat accesul în biserică, pentru a evacua bunuri, şi au acţionat pentru stingerea incendiului”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ.
Patru ore de foc
Peste patru ore a durat misiunea, timp în care s-au făcut numeroase drumuri cu autospecialele până la hidranţii din centrul satului Dochia, la circa cinci kilometri. „În urma evenimentului au ars biserica din lemn, izolată cu polistiren, cu acoperiş din astereală din lemn şi învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 120 mp, 40 de icoane, documente şi elemente de mobilier. Cauza probabilă a incendiului este burlanul din aluminiu necurăţat de funingine”, a mai spus ofiţerul de presă.
Amploarea incendiului a determinat conducerea Consiliului Județean Neamț să trimită reprezentanții la fața locului: ”Sigur că am fost, trebuia să vedem ce se întâmplă acolo. A fost o nenorocire! Colegii noștri au văzut, au stat de vorbă cu oamenii, cu preotul”, a declarat Constantin Iacoban, președintele CJ Neamț, care a precizat: ”Vom vedea ce modalități găsim să îi ajutăm. Este vorba de comunitate care a rămas fără biserică, la urma urmei. Vom vedea și ce sponsorizări găsim, poate vorbim și la Direcția Silvică”.
Cristina IORDACHE
Foto: Ioan BURCULET