„Biruri locale” pentru „Înalta Poartă”

Valeria Dascălu, primar Săbăoani

Nici nu începuse bine anul, că agricultorii s-au trezit cu „bucuri” pe cap. Mare cât casa. Ca din senin, se mai pricopsiseră cu un  „bir”. Mare cît casa şi atoate neiertător, în materie de agricultură.  Nimic nu scăpa neimpozitat, începând cu orătania din ogradă şi până la ultimul fir de plantă cultivată în ogor. Că doar în restectiva odonanţă de guvern  se vorbea de lărgirea bazei de impozitare… La acea vreme, primarii se uitau compătimitor la bieţii agricultori. Nici o clipă nu se gândeau că noile „biruri agricole” o să-i lovească şi pe ei taman în „moalele capului”. Acum, se „zvoneşte” tot mai insistent că tocmai ei, adică primarii, vor fi cei care vor bate din poartă în poartă  ca să adune „foncirea” de la agricultori. Într-un voluntariat total! Pentru că toţi banii adunaţi din noile cote de impozitare a venitului agricol  merg în sistemul central de colectare. „Biruri locale” adunate pentru „Înalta Poartă”…

* Casierii locali, trimişi după „colectă”

Pe bună dreptate, aleşii locali au „sărit ca aşi”. În cadrul organizat, de largă cuprindere teritorială. Aşa au pus şi de un protest bine ticluit, poate prea veninos pe alocuri, care a fost semnat de reprezentanţii aleşilor locali din tot mediul rural, reuniţi în Asociaţia Comunelor din România, protest pe care l-au şi depus la Poarta Guvernului. Din care cităm: „Respingem categoric o astfel de măsură care ar face ca primarii să fie priviţi de cetăţeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării lor pentru realizarea unor proiecte locale.”

Pe această temă, cu Valeria Dascălu am discutat în dubla ei calitate: primarul al comunei Săbăoani şi de secretar pe Regiunea Nord-Est a Asociaţiei Comunelor din România. O voce autorizată de cei cei 12.000 de cetăţene ai comunei pe care o „păstoreşte”,  mai la  greu însă de mulţimea de agricultori de la nivelul ţării. Iată ce zice vocea:”Cum să  pui pe primar să colecteze impozitul pe venitul agricol şi să nu laşi la primărie nici măcar unu la sută? Noi, primarii, să fim percepuţi ca  ăia răi, cei care mai pun câte un bir pe capul omului. Se are de gînd încheierea unui protocol cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Adnministraţiei Publice. Să colectăm noi impozitul, cu casierii noştri. Că şi avem mulţi angajaţi la primărie! Din punctul lor de vedere,  cred că funcţionarii locali nu au ce face. Aşa că îi trimite la „colectă” Asta e! E groznic!   Am senzaţia că legile astea se dau aşa, din birouri, fără gîndească cineva, fără să judece, fără să ne consulte. Noi de asta e-am revoltat. Aceste legi sunt rezultatul faptului că ne consultă nimeni şi pe noi. Nu vine nimeni la „talpa ţării”, să stea de vorbă cu noi, să ia „pulsul” cum se spune. Ar fi avut multe de învăţat, le-am fi fost de ajutor.”

*Soluţiile aleşilor locali

Adevărul e că, în Protestul înaintat Guvernului, Asociaţia Comunelor din România a venit şi cu, cită,:  „propunera pertinentă, logică şi deplin obiectivă, ca impozitul pe veniturile din activităţi agricole să fie încasate de către compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale, dar acestea să constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale şi să fie utilizate, potrivit hotărârilor consiliilor locale, în următoarea ordine pentru: realizarea de investiţii pentru reabilitarea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare existente şi execuţia de noi amenajări; cofinanţarea locală în cazul prioiectelor/programelor finanţate din fonduri externe nerambursabile; realizarea de alte investiţii de interes local.”

Mi se pare corect aşa! Dacă tot ai luat banul din pământ, atunci lasă-l tot acolo ca să rodească. Nu-l duce în asfalt! De fapt, mai coerct era ca aceste noi biruri să nu fi existat!

Tina CONDREA