Bilanţul dezastrului: Sute de case inundate de viituri

inundatii neamt 

Prefectul George Lazăr a prezentat ieri bilanţul dezastruos al inundaţiilor produse în perioada 6 – 8 iunie în judeţul Neamţ. Cifrele sunt seci în comparaţie cu durerea oamenilor care şi-au văzut toată averea dusă pe apă. Există situaţii de-a dreptul disperate ale unor bătrâni care nu mai au puterea nici măcar să îşi scoată nămolul din case. Şi de această dată, pompierii le-au dat o mână de ajutor. Alţii, în putere, au aşteptat în pragul cârciumii, cu berea în mână ca cei de la ISU să le facă treaba. Nimic nou, ar spune unii!

Bătrână de 76 ani cazată în Primărie

Dintre cele 286 gospodării afectate de inundaţii, 10 au fost distruse iar altele 14 au fost afectate serios. Un caz aparte este cel al unei bătrâne de 76 de ani, din comuna Războieni care a rămas doar cu hainele de pe ea. Casa i-a fost distrusă efectiv de viituri.

”A mai rămas în picioare doar un perete al casei. Acum, bătrâna doarme în Primăria Războieni”, a spus prefectul George Lazăr.

Inundaţiile au afectat şi 256 curţi şi anexe, Liceul ”Ion Creangă” din Pipirig şi au distrus 17 poduri, 30 de podeţe şi 3 punţi pietonale. De asemenea, viiturile au distrus o porţiune de drum naţional în localitatea Pipirig, 9 kilometri de drum judeţean, 30 de kilometri de drum comunal şi 47 de kilometri de drumuri săteşti. Culturile agricole de pe 840 hectare au fost compromise dar şi 59 de hectare de păşuni.

Un număr de 169 fântâni nu mai au apă potabilă ca urmare a inundaţiilor.

Există trei comisii care fac inventarierea pagubelor. Prin CJSU s-a aprobat un plan de 9 măsuri pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. Toate cursurile de apă sunt sub cota de atenţie. Suntem însă sub avertizare de Cod Galben până miercuri la ora 09.00”, a declarat prefectul George Lazăr.

 

Solidaritate de 3.500 lei

 

Prefectura Neamţ a deschis un cont în care pot fi depuse sume de bani pentru sinistraţi. Puţini au răspuns acestui apel astfel că, în cont s-au strâns doar 3.500 lei, majoritatea donaţi de firme dar şi de trei persoane fizice: Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ, CN Poşta Română SA Iaşi, Puşcaşu Andrei, Paraschiv Mugurel şi Marcoci Gelu. Restul, e tăcere…

”Le adresăm pe această cale sincere mulţumiri celor ce au răspuns apelului nostru, în numele familiilor afectate de inundaţii”, a spus prefectul.

De asemenea, Prefectura va trimite Guvernului mai multe solicitări de acordare a ajutoarelor pentru refacerea infrastructurii şi a locuinţelor afectate de inundaţii.

Cum până acum nu au venit nici banii de la inundaţiile de acum un an (pe 10 iunie s-a împlinit fix un an) este greu de crezut că vor fi deblocate sumele necesare.

(G.A.)