Biciclist rănit grav, la Bodești

25/03/2017

*Recomandările Poliției pentru bicicliști, la început de sezon cald

În seara de 23 martie, un biciclist a fost rănit grav într-un accident rutier produs pe DN 15C, la Bodești.

La locul evenimentului, în jurul orei 17, au ajuns ambulanța și polițiștii rutieri. Bărbatul care circula pe bicicletă este din Bodești și se pare că vina îi aparține. „Din primele cercetări efectuate la fața locului, se pare că, în timp ce un bărbat de 56 de ani, din Piatra Neamț conducea un autoturism pe DN 15C având direcția de mers Târgu Neamț – Piatra Neamț, a surprins si accidentat un bărbat de 59 de ani, care circula cu bicicleta pe partea carosabilă și nu s-ar fi asigurat la schimbarea direcției de deplasare“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Doar conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negative. Biciclistul a fost transportat la spital în stare gravă, cu traumatism cranio-cerebral acut deschis, hematom subdural, fractură craniană și facială, fractură de omoplat stâng. El a rămas internat în secția neurochirurgie, pe reanimare. Poliția a deschis un dosar de vătămare corporală din culpă.

Având în vedere că vremea frumoasă aduce în trafic numeroși iubitori ai mișcării pe două roți, Poliția Neamț recomandă bicicliștilor să se echipeze corespunzător și să respecte regulile de circulație:

– pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoști regulile de circulație și să fii echipat corespunzător;

– când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

– bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

–  bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

–  înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic și acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

– înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din față și din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

– la schimbarea direcției de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalți participanți la trafic au înțeles intenția ta!

– circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

– nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice!

– poartă cască de protecție. Îți poate salva viața!

– copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Cristina IORDACHE