Bicaz: prima urgenţă – reabilitarea termică a blocurilor

22/11/2012

*convorbire cu primarul Nicolae Sălăgean

Rep.: Redeschiderea spitalului nu este sigura dumneavoastră prioritate. La fel de presante mai sunt şi mule alte probleme ale bicăjenilor. Cum ar confortul termic.

Nicolae Sălăgean: Lucrăm la proiectul privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, refacerea faţadelor şi a acoperişurilor, îmbunătăţirea eficienţei termice. Am început cu auditul termic, urmează expertiza termică, apoi proiectul. Am contactat specialişti, fiecare în domeniul lui. Ei deja lucrează la auditul termic, în cel mult o lună va fi finalizat.

Rep.: Credeţi că lucrările vor demara mai devreme de anul viitor?

N.S.: Nici vorbă să înceapă în acest an. Mai ales că trebuie să insistăm şi pentru modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu. Deocamdată au prioritate au doar municipiile reşedinţă de judeţ.

Rep.: Câte din blocurile de locuinţe din oraşul Bicaz ar trebui reabilitate? După cum arată, cam toate ar trebui să treacă prin această “operaţie” estetică şi, concomitent, termică…

N.S.: Cred că vor fi, undeva, în jur de 50 de blocuri din tot oraşul. Toate trebuie reabilitate, pentru că, în marea lor majoritate, blocurile de locuinţe au fost construite la nivelul anilor 1950-1960. Sunt cele mai vechi. Celelalte mai noi sunt făcute la nivelul anului 1975, fiind vorba de o parte din blocurile situate în cartierul Mărceni şi toate cele din cartierul Dodeni. Ele au fost construite în perioada când se punea un accent deosebit pe reducerea costurilor, pe economii de materiale. Aşa că au foarte multe probleme în mod deosebit legate de eficienţa termică. Imobilele au fost construite cu acoperiş tip terasă, ceea ce nu-i potrivit pentru zona noastră de munte. Trebuie să regândim absolut totul.

Rep.: Alte proiecte pe care le aveţi acum în atenţie?

N.S.: În cel mai scurt timp  posibil, urmează să se deschidă finanţarea pentru nişte proiecte care pot fi implementate în satele arondate oraşului Bicaz, lucru care până acum nu s-a întâmplat. Noi deja am început întocmirea documentaţiilor pentru reabilitarea drumurilor, în principal în satul Potoci. Apoi vom reabilita şi drumurile de acces de la spre oraşului Bicaz, cele care acum nu sunt modernizate.