Bicaz Chei: Record de fonduri europene pentru dezvoltare rurală!

primar bicaz chei gheorghe oniga

* Investiţii de aproape 6 milioane euro, finalizate ori în derulare

Ieri, Caravana APDRP  „Zece proiecte de succes” a ajuns în comuna Bicaz Chei. Nu întâmplător, ci cu un scop anume programat. Între cele zece proiecte nemţene de succes, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ a selectat şi proiectul de la Bicaz Chei. Un model de bune practici pentru potenţialii beneficiari de fonduri europene, în perioada 2014-2020. Un proiect  în valoare de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabile. Vorbim aici de realizarea a 3 obiective investiţionale mari, finalizate şi date deja în folosinţă.

Pentru că, în materie de fonduri europene, primarul Gheorghe Oniga  are obţinută finanţarea pentru încă 4 proiecte. Unul de 1,5 milioane euro pentru asfaltarea unui drum comunal. Altul, de aceeaşi valoare, vizează corectarea unui torent montan. Alte două sunt proiecte de valori mai mici, la care finanţarea s-a obţinut prin GAL „Ceahlău”, banii europeni fiind alocaţi pentru realizarea unui teren de sport şi  celălalt pentru „cuminţirea” unui alt torent montan. Vorbim de finanţări sigure, o mare parte din banii europeni fiind alocată.

Caravana a venit în vizită la unul din cele „Zece proiecte de succes”, dar s-a vorbit mult şi despre celelalte 4 proiecte europene aflate acum în derulare. S-a discutat pe îndelete despre modul cum a decurs derularea proiectului, s-au pus foarte multe întrebări, după care au fost vizitate cele 3 obiective investiţionale filinalizate. Obiective cu „mult suflet” în ele, nu simple construcţii…La After School, cadrele voluntare ne-au întâmpinat cu multă amabilitate şi căldură, aşa cum fac zi de zi, când preşcolarii şi scolarii vin aici pentru diverse activităţi. Vorbim de copii ce provin din familii dezavorizate. La noul Cămin cultural, activitatea era în toi. Profesoara Cristina Marin repeta de zor cu trupa sa de artişti, elevi din comuna Bicaz Chei.  Pe drum, doar ploaia ce nu mai contenea şi stratul gros de zăpadă depus pe crestestele munţilor au făcut ca traficul rutier să se mai „rarefieze”, precum aerul rece, de iarnă.

Chiar dacă vremea i-a fost potrivnică, primarul Gheorghe Oniga s-a dovedit a fi o gazdă foarte primitoare. Nici nu se putea altfel, avea şi cu ce se „făli”! A atins recordul în atragerea fondurilor europene alocate dezvoltării rurale. La activ are 5 proiecte europene, în valoare totală de aproape 6 milioane euro. Unele implementate, alte în derulare ori în fază de  proiect. Despre asta ne-a vorbit după ce i-am trecut „pragul” cominităţii pe care foarte bine o „păstoreşte”!

 

*Lumea este mulţumită, apreciază investiţiile realizate

 

Primarul Gheorghe Oniga era vădit emoţionat. Dar şi foarte mulţumit sufleteşte. Avea şi de ce! Şi-a întâmpinat oaspeţii cu căldură, după care s-a pus pe „poveste”: „Mă bucur că a fost selectat proiectul de la Bicaz Chei, unul din cele pe care le avem acum în derulare. Fondurile europene alocate pentru proiectul integrat în valoare de 2,5 milioane euro le-am folosit pentru asflatrea unui drum comunal pe o lungime de 4 km, reabilitarea şi dotarea căminului cultural şi realizarea centrului de zi pentru copii, tip after school. Toate investiţiile au fost realizate la timp şi de  bună calitate, nu am avut probleme pe parcurs. Suntem mulţumiţi şi noi, cei care am muncit la implementarea proiectului. Impactul major este asupra populaţiei. Toată lumea este mulţumită, apreciază investiţiile respective. În continuare, aşteptăm finanţări de acest gen. Mai avem în derulare proiecte europene. Mă refer la asflatarea unui drum forestier, este în termen, se lucrează acum. Avem un constructor bun, suntem mulţumiţi de lucrările pe care face acum în teren.” Primarul Gheorghe Oniga ne-a vorbit  de o bună  colaborare dintre primărie şi celelalte instituţiile implicate în realizarea acestor investiţii. N-a fost blocat, nu i-au pus „beţeîn roate” când trebuia să obţină avizele şi autorizaţiile necesare implementării proiectului.

 

* A fost greu, dar nu imposibil!

 

Nici n-a terminat bine câteva investiţiile de amploare, pe altele le are în lucru, că primarul Gheorghe Oniga deja a  şi „pus ochii” pe viitoarele finanţări europene: „Aştept cu nerăbdare şi alte programe. Sunt pregătit, am proiecte deja întocmite. Sunt curios să aflu care vor fi modalităţile de accesare a fondurilor europene. Sper că voi avea norocul ca proiectele de la Bocaz Chei să fie eligibile la finanţare.”

Edilul de Bicaz Chei a dovedit că nu-i din fire egoist, că se gândeşte şi la agenţii privaţi, persoanele fizice şi mai cu seamă tinerii, să poată beneficia de fonduri europene. „Deja am discutat cu mulţi potenţiali beneficiari, oamenii interesaţi de proiectele europene. Majoritatea sunt tineri care s-au legat de comună, vor să facă ceva în comunitatea de baştină. Noi îi sprijinim, menirea noastră e să le reprezentăm şi să le apărăm interesele. Dar nu-i suficient doar atât! Trebuie altfel gândită finanţarea destinată lor. Marea problemă e partea de cofinanţare, e vorba de foarte mulţi bani. Asta îi face să renunţe.”

Apoi, în discuţie s-a pus culoarea politică a primarilor, de care depinde eligibilitatea proiectelor, alocarea banilor europeni în comunităţile rurale. Şi nu numai.

Edilul de Bicaz Chei a ţinut să ne convingă că nu-i chiar aşa. Ca argument, a fost folosit cazul său: „Din anul 2000 eu sunt primar PSD. Eu nu am simţit că banii europeni se dau pe criterii politice. Dacă ai  proiectul bun, obţii punctajul necesar, nu are nimeni ce să-ţi facă. Din punctul acesta de vedere nu am de ce să mă plâng. Bineâţeles, am avut şi eu mai multe proiecte, nu toate au intrat la finanţare. Am avut şi proiecte neeligibile ori eligibile la finanţare, dar fără banii de finanţare. Am avut tot felul de astel de situaţii, în cei 16 ani de când sunt primar. Dar asta nu însemană că am dat vina neapărat pe cineva. Asta e comptiţia, atunci când sunt proiecte multe şi bani puţini. A fost greu, dar nu imposibil,” a concluzionat primarul Gheorghe Oniga.

După care a avut o remarcă, o recomandare: „Ar fie de dorit, consider normal a fi, să se facă redirijarea fondurilor europene spre măsurile care au fost implementate cu succes.  Finanţările să fie orientate spre măsuri cu un puternic impact social.”

Are perfectă dreptate!

 

Pagină realizată de Tina CONDREA