Bibliotecarii nemţeni, premiaţi la debutul Zilelor Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”

zilele Bibliotecii Kirileanu (1)Au primit diplome de excelenţă 11 bibliotecari

Diploma de Bibliotecar al Anului 2014 a fost acordată Lilianei Pântea, de la Biblioteca Hangu

Ieri au debutat Zilele Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, cu un colocviu dedicat bibliotecilor publice şi bibliotecarilor care le slujesc. Astfel, bibilotecarii care s-au remarcat prin activitatea lor, de-a lungul anului 2014, au primit diplome şi distincţii din partea organizatorilor.

„Apreciem eforturile recunoscute în comunitate şi pe care, la rândul nostru, trebuie să le recunoaştem. Ne-am gândit să acordăm câteva diplome de excelenţă, acesta fiind modul nostru de a spune că vedem ce se întâmplă în comunităţile locale. Ştim că, acolo unde rezultatele sunt vizibile, este un efort foarte mare al bibliotecarului, conjugat cu bunăvoinţa administraţiei publice locale”, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.

Au primit diplome de excelenţă bibliotecarii: Maria Barb Ghenci – Bicaz Chei, Iolanda-Ana Lupescu – Borca, Elena Anton – Făurei, Roxana Crina Bereşoaie – Gherăieşti, Gabriela Manolache – Răuceşti, Adriana Boboc – Tazlău, Georgeta Emilia Căliman – Tămăşeni, Monica Elena Cotuna – Zăneşti, Elena Grosu – Valea Ursului, Lucian Baltag – Taşca (post-mortem), Mimi Gherasim – Bâra.

De asemenea, Dimploma de Bibliotecar al Anului 2014 a fost acordată bibliotecarei Liliana Pântea, de la Biblioteca Hangu, bibliotecă desemnată fruntaşă pe ţară la Gala Industriei de Carte „Bun de Tipar”. Instituţia nemţeană a fost premiată pentru cinci proiecte, reprezentând o sinteză a activităţii desfăşurate de bibliotecă de-a lungul anului 2014,  cele mai originale dintre acestea fiind „Aripi spre lumină” şi „Cărţile din ludotecă”.

Biblioteca – mai necesară ca oricând

„Sunt onorată să primesc acest premiu care mă şi obligă. Datorez această distincţie comunităţii Hangu, autorităţilor locale, copiilor care iubesc biblioteca, prietenilor, susţinătorilor şi colaboratorilor care au crezut în mine şi în instituţia pe care o reprezint. Biblioteca Hangu nu este o instituţie de sine stătătoare, de aceea, pe diploma pe care am primit-o la Gala Bun de Tipar, este scris şi numele  Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, chiar dacă acest lucru nu se vede, pentru că existăm sub oblăduirea bibliotecii. În comunităţile restrânse – aşa cum sunt localităţile rurale – bibliotecarul este şi un gestionar al activităţilor culturale şi al educaţiei nonformale. Cu cât vom fi mai mulţi şi mai buni şi cu cât ne vom implica mai mult, cu atât vom fi mai greu de ignorat şi vom putea demonstra mai uşor că biblioteca e mai vie, mai actuală şi mai necesară ca oricând”, a spus Liliana Pântea.

Programul zilei de ieri a mai cuprins conferinţele „Despre viceversa”, susţinută de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu – prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi „Cartea, obiect şi simbol”, susţinută de prof. univ. dr. Liviu Antonesei – Iaşi.

Cele două conferinţe au fost completate de vernisajul expoziţiei de artă plastică „In memoriam, Dan Cepoi” şi de un recital de arii şi lieduri susţinut de clasele de canto ale Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj Napoca, Extensia Piatra-Neamţ.

Irina NASTASIU