Investiţii noi la Hangu
La Hangu, fondurile europene sunt deja o prezență obișnuită, chiar din momentul în care au primit ”undă verde” de la Uniunea Europeană, cu destinația România. Asta înainte de aderare.
S-a început cu proiecte de valori mici, 75.000 dolari, atât cât se putea aloca pe atunci prin FRDS. A urmat o finanțare cu mult mai consistentă, de un milion de euro, derulată prin programul SAPARD. Bani europeni care s-a concretizat în realizarea sistemului de alimentare cu apă în două sate. Apogeul a fost atins prin parafarea contractului de finanțare a proiectului integrat în valoare totală de 2,5 milioane euro. Este vorba de fonduri integral nerambursabile, destinate investițiilor de interes public. Care înseamnă alimentare cu apă, sistem de canalizare, asfaltarea unui drum, investiţii de care beneficiază locuitorii satelor Buhalniţa, Grozăveşti şi Rugineşti. Proiectul este finalizat în totalitate.
Acum bani europeni se mai dau doar prin intermediul grupurilor de acțiune locală. Oportunitate pe care primarul Gavril Lupu n-a ratat-o. Ba dimpotrivă, a fructificat-o la maximum. Iată dovada: ”Avem aprobată finanțarea proiectului privind reabilitarea fostului sediu de primărie. Vrem să amenajăm acolo toate spațiile, pentru a muta biblioteca comunală. Va ieși ceva frumos, pentru că loc este destul. Acum, biblioteca comunală este deschisă în clădirea grădiniței noi din centrul comunei Hangu. Nu acolo îi este locul! Valoarea totală a acestui proiect este de 40.000 euro, fondurile fiind alocate prin GAL ”Ceahlău”, din care face parte și comuna Hangu. Lunea trecută, la Iași, am semnat contractual de finanțare. Tot la GAL Ceahlău mai avem depus un proiect, prin care vrem să accesăm fonduri în vederea regularizării torentului Mitrofanu. Cum vine ploaia, imediat ”își face de cap”, inundă, distruge, cară tot felul de aluviuni și materiale din pădure direct în centrul comunei. Până acum, pentru astfel de proiecte s-au alocat sume cu ceva mai mari de 53.000 euro. Mai am de semnat contractul de finanțare pentru centrul de informare turistică, iar banii vin tot prin GAL Ceahlău.”
Pe activități turistice, la GAL Ceahlău sunt aprobate două proiecte, cu o alocare financiară totală de 54.442 euro. Unul este al Primăriei Hangu. Împărțind „frăţeşte” banii, ar însemna, în medie, peste 27.200 euro de ”căciulă” – o sumă frumușică. Şi nerambursabilă.
Tina CONDREA