Pentru ca fermierul să aibă în bătătură animale frumoase, din cea mai bună rasă, foarte productive, statul îl va ajuta cu bani. Mai exact, va subvenţiona 50% din preţul berbecuţilor de reproducţie achiziţionaţi de fermieri. Scopul acestui sprijin este de a dezvolta performanţele animalelor pe linie genetică, banii fiind deja prevăzuţi în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Achiziţionarea de berbeci de reproducție din rase specializate, la preţ subvenţionat 50 %, se realizează respectând proporția de un berbec din rase specializate la 30 de capete femele ovine deţinute de beneficiar. În felul acesta, într-un an sau doi, se vor vedea efecte pozitive din punct de vedere al geneticii.
În următoarea alocare bugetară, pentru perioada 2014-2020, va fi de 8 miliarde de euro, punându-se accent pe îmbunătăţirea genetică.
*Încă o faclitate: ajutor de minimis
Subvenţionarea în procent de 50 % a preţului de achiziţie a berbecilor de prăsilă nu-i singura facilitate acordată crescătorilor de ovine. Nu pentru că sectorul ovin beneficiază şi de ajutor de minimis privind ameliorarea acestei specii.
Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să deţină
minimum 150 capete și maximum 1000 capete femele ovine în respectiva fermă, în vederea achiziționării de berbeci de reproducție din rase specializate. Achiziţionarea de berbeci de reproducție din rase specializate se realizează respectând proporția de un berbec din rase specializate la 30 de capete femele ovine deţinute de beneficiar. Numărul maxim de berbeci de reproducţie care poate fi achiziţionat de un beneficiar trebuie să corespundă, aplicând proporţia menţionată, unui număr de 700 capete femele ovine/beneficiar.
*Valoarea sprijinului, 2500 lei pe animal
\Valoarea sprijinului financiar acordat prin schemele de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii. Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 2.500 lei / cap berbec de rasă specializată. Pentru obținerea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii care se referă la efectiv, meţinerea în fermă cel puţin 3 ani a berbecuţilor achiziţionaţi în acest sistem.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei ferme zootehnice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
La APIA Neamţ, pentru specia ovine, s-au depus cereri de subvenţii pentru un efectiv total de 150.000 oi. Semn clar că vor fi mulţi beneficiari nemţeni.
Tina CONDREA