Bătrânii, victime ale escrocilor de la “Apă”

escroci* Poliţiştii le-au dat de urmă

Un bărbat de 83 de ani, din Roman, a deschis uşa unor “lucrători” care s-au recomandat că sunt de la Apă. Le-a permis să intre în casă pentru verificări la instalaţia de apă şi asta l-a costat scump.

Cei trei indivizi care i-au sunat romaşcanului la uşă joi, la ora 8, au intrat în locuinţă şi au simulat că fac control la robinete, iar la final i-au cerut 67 de lei contravaloarea prestaţiei. La scurt timp după ce le-a dat banii, bărbatul a realizat că a fost păcălit şi a sunat la poliţie.

“În urma cercetărilor efectuate, în ziua de 07.08.2015, în jurul orei 9,15 o patrulă de siguranţă publică s-a deplasat pe bulevardul Roman Muşat, unde au identificat un autoturism în care se aflau patru bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 45 de ani, toți din localitatea Bonțida, județul Cluj. Trei dintre aceste persoane au fost recunoscute de reclamant ca fiind persoanele cărora le-a înmânat suma de 100 de lei și care au plecat imediat de la fața locului”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Persoanele au fost preluate și conduse la sediul poliției pentru continuarea cercetările față de acestea sub aspectul săvârșirii infracţiunii de înşelăciune.

Poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu creadă poveştile spuse de necunoscuţi care se prezintă la uşa lor sub pretextul că sunt angajaţi ai unor instituţii publice sau private, şi mai mult decât atât, să nu le permită accesul în imobil.

Aveţi în vedere faptul că societăţile de distribuire a gazului metan, a apei sau a energiei electrice, societăţile de salubrizare anunţă cetăţenii înainte de a efectua verificări la domiciliu şi nu solicită plata pe loc a serviciilor prestate. Acestea sunt incluse în facturile emise şi pot fi achitate doar la caseriile societăţilor respective sau la unităţi bancare. Puteţi să vă procuraţi o listă cu telefoane utile pe care să o folosiţi atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă diverse persoane care pretind că reprezintă societăţi de furnizare servicii.

Sfaturi preventive pentru a vă proteja faţă de hoţi şi escroci care acţionează prin dierse metode (înșelăciune prin metoda împrietenirii, accidentul, vouchere de călătorie, etc):

– nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: servicii de întreținere a instalațiilor de gaz/lumină/TV, vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului sau pentru oferirea de ajutoare sau bunuri;

– solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze;

– evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă! Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați-ne prin apelul unic de urgență 112! De asemenea, dacă ați fost contactat de către astfel de persoane sau ați asistat la săvârșirea unei astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să rețineți semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile mașinilor utilizate, date pe care să le sesizați imediat Poliției!

C.I.