Bătrân jefuit de 3 ţigani

* Indivizii i-au bătut în poartă ca să le schimbe 200 de lei

Escrocii specializaţi în jefuit bătrâni şi-au diversificat metodele. Au renunţat, deocamdată, la povestea cu accidentul, dar au găsit altceva în schimb. A păţit-o Manolache B. (75 de ani) din Gâdinţi care s-a pomenit cu trei necunoscuţi la poartă, în ziua de 18 mai. Unul dintre ei i-a spus că are nevoie urgentă de bani mărunţi şi l-a rugat să-i schimbe o bancnotă de 200 de lei. Amabil, bătrânul a fost de acord, a scos portmoneul dintr-o noptieră în care îl ţinea şi i-a dat tânărului 4 bancnote a câte 50 de lei, după care a lăsat portmoneul pe noptieră. Imediat, alt individ a cerut voie să meargă până la toaletă, iar în timp ce proprietarul îi arăta pe unde să meargă, cel care schimbase banii a luat tot ce era în portmoneu. Tinerii au ieşit, au urcat într-o maşină break, de culoare roşie şi duşi au fost.

După ce i-a condus, când să pună portmoneul la locul lui, Manolache B. a văzut că nu mai are cei 2000 de lei, toată averea lui, şi a anunţat poliţia. N-a reţinut, însă, nici numărul de înmatriculare de pe autoturism, nici marca acestuia. A spus doar că escrocii erau ţigani tineri, cu vârste între 20 şi 30 de ani, şi că purtau haine de culoare închisă.

Poliţiştii le recomandă cetăţenilor, mai ales celor în vârstă, să fie prudenţi cu vânzătorii de ocazie care le bat la uşă şi cu cei care solicită ajutor pentru rezolvarea unor „probleme urgente”, indiferent de ce natură ar fi acestea. În situaţia în care sunt abordaţi de indivizi care pretind că sunt instalatori, cititori de contoare sau au vreo altă calitate, primul pas – care uneori îi descurajează pe infractori – este solicitarea legitimaţiei de serviciu şi a cărţii de identitate.

„Nu ţineţi sume mari de bani în casă, neasigurate, şi nici nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume; aceeaşi recomandare este valabilă şi cu privire la bijuterii”, se arată în comunicatul de presă al Poliţiei Neamţ. „Convieţuirea în spaţii învecinate presupune şi o grijă reciprocă faţă de siguranţa celorlalţi. Prin aceasta infractorii nu au nicio şansă în atingerea scopului. Având în vedere că foarte multe persoane locuiesc în case cu curte şi gospodărie, iar infractorii în activitatea lor urmăresc să sustragă o diversitate de bunuri, se impune luarea unor măsuri de protecţie. Pentru infractori, o casă cu gospodărie este mai tentantă datorită suprafeţei mai mari pe care aceasta este dispusă, precum şi datorită distanţei dintre clădiri. Ceea ce este avantajos pentru cei care locuiesc la case, în apărarea lor împotriva hoţilor, sunt relaţiile dintre vecini”.