Bătăuşi acuzaţi de tentativă de omor

patrula politie

Patru bărbaţi au fost trimişi în judecată de Parchetul Neamţ sub acuzaţia de tentativă de omor. Gavril Bogdan Ţepeş, Marius Moldovan, Florin Romică Dandu şi Vlăduţ Ioan Ţepeş sunt acuzaţi că în august 2012 s-au încăierat într-un bar din centrul oraşului Bicaz şi l-au bătut pe Cristian Dumitru Fichitiu, provocându-I leziuni care i-au pus viaţa în primejdie.

Iniţial, cazul a fost înregistrat la Parchetul Bicaz, sub acuzaţiile de încăierare, lovire, tulburarea liniştii şi ordinii publice. Apoi, la plângerea părţii vătămate, dosarul a fost preluat la Parchetul Neamţ sub aspectul infracţiunii de tentativă de omor. “Cauza a fost înregistrată la data de 06.09.2012, urmare a plângerii formulate de către persoana vătămată F. C. D., cu privire la faptul că, în noaptea de 13/14.08.2012, suspecţii au lovit concomitent pe persoana vătămată cu pumnii, picioarele, precum şi cu un corp dur (sticlă), peste corp, vizând în mod special zona feţei şi a craniului victimei, căreia i-au produs leziuni traumatice (fractură craniană, hematom extradural, tumefacţii şi echimoze), ce au necesitat pentru vindecare 45-50 de zile de îngrijiri medicale, la o primă evaluare realizată prin certificatul medico-legal emis de S.J.M.L. Neamţ. Ulterior, S.J.M.L. Neamţ a comunicat lămuriri suplimentare, în sensul că leziunile suferite de persoana vătămată nu au pus în primejdie viaţa acesteia şi, reexaminând victima la cererea acesteia, a prelungit numărul de zile de îngrijiri medicale la 65-70 de zile”, se arată în rechizitoriu.

Întrucât la dosar erau mai multe plângeri ale unora dintre cei implicaţi în altercaţia din bar şi declaraţii contradictorii, procurorul de la Parchetul Neamţ a solicitat o expertiză medico-legală la IML Iaşi, care a concluzionat că “leziunile cranio-cerebrale ale victimei F. C. D. necesită 50-55 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, fără a pune în primejdie viaţa acesteia, iar cu privire la mecanismul de producere al acestor leziuni, a apreciat că ele puteau fi provocate prin loviri active sau prin cădere, în condiţii lămurite de anchetă”, se arată în acelaşi document. Întrucât experţii ieşeni au ajuns la concluzia că victimei nu i-a fost pusă viaţa în primejdie, aceasta a făcut plângere la instanţă, care a dispus completarea unor probe.

Aşa încât, alături de declaraţiile contradictorii ale suspecţilor şi de nerecunoaşterea faptei, parchetul a solicitat supervizarea documentelor medico-legale de către Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti. “În 2013, I.N.M.L. „Mina Minovici” Bucureşti a concluzionat că mecanismul de producere al leziunilor cranio-cerebrale este căderea heteropropulsată (n.n. – ajutată să cadă) a victimei, cu impact cranian de corp/plan dur, urmare lovirii active la nivelul feţei. Leziunile necesită 50-55 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, punând în primejdie viaţa victimei şi cauzând acesteia o infirmitate fizică permanentă, prin lipsa de substanţă osoasă craniană”, se precizează în rechizitoriu.

Prin urmare, cei patru suspecţi au fost acuzaţi şi trimişi în judecată pentru tentativă de omor. Procesul va începe după ce instanţa va analiza obiecţiunile inculpaţilor asupra anchetei.

 

*Şi-a ucis vecinul

 

Un alt dosar de crimă a ajuns ieir pe rolul tribunalului. Ion Urdă (54 de ani), din Poloboc, comuna Rediu, este acuzat că l-a ucis cu mai multe lovituri de cuţit pe un consătean. Pe 9 aprilie, acesta intrase în ograda lui Urdă, pentru că avea treabă cu fratele acestuia. Din senin, bărbatul a fost atacat cu un cuţit de vecin, care l-a înjunghiat în piept de câteva ori şi l-a abandonat, într-o baltă de sânge. Când a sosit ambulanţa, medicii n-au mai putut să-l ajute pe rănit, care a decedat.

Cristina IORDACHE