Batalion disciplinar pentru directorii incomozi

batalion pintea

Neamțul s-a umplut de „cadre de nădejde” de import
*La Finanțe și Agricultură, de vreun an de zile tot vin șefi din toate colțurile țării
*Stau câteva luni la muncă, la hotel sau în concedii medicale și apoi pleacă

Or fi secat izvoarele de resursă umană specializată din județul Neamț? Sigur nu, dar realitatea ultimelor luni din diverse instituții nemțene a „îmbogățit” zestrea locală cu șefi și superșefi importați.
Majoritatea dintre ei nu fac parte din “fenomenul Agamiță Dandanache” (pilosul căruia partidul trebuia să-I asigure loc călduț, chiar dacă în altă zonă) ci, mai curând, sunt din categoria pedepsiților care sunt mutați departe de casă doar-doar și-or da demisia din funcția ocupată împotriva voinței celor care sunt la guvernare.
În Neamț, cele mai vizibile situații au fost în instituții din domeniile Agriculturii și Fiscului. Veniți pe detașări de câte șase luni, directorii respectivi au stat fie pe durata întreagă a pedepsei, fie pe doar o lună. Dacă nu au avut certificate medicale care să-i mai țină aproape de casele lor, bugetul statului a avut mai mult de cheltuit cu ei. Lângă leafă, instituția-gazdă a fost nevoită să așeze – în conformitate cu legislația muncii – diurna zilnică (11 lei) și banii pentru cazare (maxim hotel două stele, în caz de stele în plus, diferența fiind suportată de angajat).
De ce sunt trimiși aceștia la Neamț? Simplu: în general e vorba despre directori unși în timpul guvernărilor trecute (sau care nu mai sunt pe placul șefilor de filiale ale partidelor din USL din județele lor), care nu acceptă să-și dea demisia. Înlocuirea lor prin demitere prezintă riscul unor procese intentate de ei și câștigate ulterior și atunci sunt mutați „cu cortul”, doar-doar or pricepe din această “reeducare” modernă că mai bine stau aproape de familie, dar pe funcții mai mici decât încăpățânați și plimbați de colo-colo.
Prigoniți de politicienii din județele de baștină, aceștia vin în Neamț cu scopul declarat (uneori pe față) de a pleca cât mai repede și lasă în urma lor, cel mult, încă un rând în bazele de date oficiale sau ale jurnaliștilor locali.

OMG – Organisme mutate geografic

Parafrazând prescutarea organismelor modificate genetic, salariații din instituțiile agricole din Neamț folosesc aceeași abreviere – OMG – pentru acești șefi, raportată la „organisme mutate geografic”. Unii mai răutăcioși mai adaugă un “n” și rezultă “mutante geografic”. Tot din zona Direcției Agricole am auzit și porecla “melci”. “Păi sunt cu valiza în mână, cu casa în spate, cum se spune, ca melcul, și oricum trebuie să se miște lent să nu greșească, până învață specificul activității și al instituției din Neamț”, spune un specialist de aici, “dar să nu-mi dați numele la ziar că nu vreau să mă trezesc și eu <melc>, să-mi văd copiii doar pe internet sau o dată la trei luni”.
Concret, acum director la Direcția Agricolă este Cristian Oliver Costea. E din Călărași dar, până să vină la Neamț, a mai fost plimbat o perioadă și pe la Dolj. Omul însă – precum în celebra reclamă – e “batman, batman” – nu pricepe și pace să-și dea demisia. Nu e singurul din țară în această situație: informațiile vehiculează o cifra de 25 de directori de direcții agricole județene aflați în aceeași situație. Cât or fi însemnând, per total, diurne și cheltuieli pe cazări numai cei din Ministerul Agriculturii or fi știind.
Fenomenul „Costea de la Călărași” nu este o premieră: anterior, tot la Direcția Agricolă Neamț poposise un domn de la Gorj. Directorul Ioan Popescu i-a succedat unui nemțean pedepsit (actualul senator Liviu Bumbu, mătrășit și el prin țară) dar nu a făcut prea mulți purici în județul Neamț fiind – conform actelor – mai mult bolnav. A lucrat efectiv cam o lună (cu cazarea aferentă la hotel), în rest, diferența de până la 6 luni a petrecut-o pe patul de suferință, acasă la Gorj.
OMG-ul parafrazat a lovit și la APIA. Aici s-a numit Viorel Pintea, venit de la Satu Mare. A prestat plăți și intervenții în agricultura nemțeană doar patru luni. A scăpat de restul de două luni de „deportare” pentru că a câștigat procesul intentat prin care a contestat măsura.

Mureșul și Buzăul la conducerea Finanțelor nemțene

Până acum câteva zile, Direcția de Finanțe Neamț a fost condusă de Liviu Constantin Ilie, venit de la Buzău. A fost mutat la Neamț, la începutul lunii iunie, la presiunile liberalilor din Buzău, scrie presa din județul respectiv.
Până să reușească obținerea aprobării întoarcerii acasă, nici lui Liviu Constantin Ilie nu i-a prea priit aerul de Neamț, fiind ba la conducere, ba în concediu medical.
Mari probleme cu sănătate a avut și șeful de la Garda Financiară (de până acum câteva zile), Valeriu Baziotis. Acesta a ajuns în Neamț, în mai 2013, la 6 (șase!!!) luni după detașare. Dinainte de sărbătorile de iarnă, când a fost numit, și până în mai, omul a fost bolnav.
Salariații de la Finanțe (din care, acum, vreo 80 tocmai au primit preavize) consideră că unele din aceste locuri de muncă de pierd și din cauza ghinionului de a fi avut în ultimele luni astfel de directori. „Păi cine să se bată pentru noi, directorii veniți de unde e agățată harta în cui și care nu știau cum să-și rezolve mai repede problemele lor și să plece? Ieșenii or să aibă la ei acasă locuri în plus, că acolo va fi sediul Direcției regionale, iar directorul va fi tot din Iași. Băcăuanii se bat să ia la ei Inspecția Fiscală pe regiune – să vedem dacă vor reuși – cei de la Suceava se bat pentru Vamă… Măcar încearcă, pentru că o structură de asta dusă într-un județ înseamnă păstrarea locurilor de muncă și poate chiar și altele noi. Dar la Neamț, cine să lupte pentru noi, cel de la Buzău sau de la Mureș?”, a spus un finanțist care a primit preavizul.

Șefii județului nu văd cu ochi buni importul de directori

Șefii administrației județului nu sunt încântați de migrația permanentă a celor din alte județe la dregătoriile din Neamț. Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean, consider că o vină revine șefilor de partide care, uneori, din dorința excesivă de a-și impune oamenii de încredere (“lipitorii de afișe din campanile”) fac astfel de numiri care sunt în defavoarea intereselor nemțenilor.
Nici prefectul județului nu e prea fericit de astfel de situații. “Evident că un astfel de șef de instituție, venit ca să plece, cum se spune, nu va aduce plusvaloare echipei pe care o conduce și activității de acolo. Sunt convins că în Neamț avem specialiști bine pregătiți, chiar și de vârstă mai tânără, dar cu bagajul de experiență necesar, care ar face față cu brio sarcinilor de serviciu și s-ar implica eficient”.
În loc de concluzie, merită citată o secretară de la o instituție importantă din județ care, completând baza de date cu numele și telefoanele directorilor din Neamț, în momentul în care a fost avertizată de apariția unui nou „șef deportat”, a comentat cam așa: “Nu-l trec încă. Îl mai las vreo săptămână, să vedem dacă nu se îmbolnăvește, dacă vine la muncă… Câți din ăștia nu am trecut și într-o lună-două am dat delete…”

Daniel VINCA