Bătălia pentru școli: directori admiși cu brio, directori admiși „la mustață“

directori-casa-laluS-au afișat rezultatele obținute de profesorii care au susținut, ieri, ultimele două probe din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar. Conform listei publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, la examenul desfășurat tot la Palatul Copiilor Piatra Neamț (Casa Lalu – foto) au fost prezente 7 cadre didactice, din totalul celor 207 candidați admiși să participe la concurs.

Oana Ilarie, actuala directoare a Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu“ Roznov, a candidat singură pentru funcția de director și a și a obținut-o, cu un punctaj aproape de maxim, de 141,875. Profesoara va face echipă de conducere cu Ioan Stroea, actual director adjunct, care a obținut 135,125 puncte.

Luminița Boloca, actuala directoare de la Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș“ Roman, a candidat pentru funcția ocupată și a fost admisă, cu 134,375 puncte. Aceasta va face echipă cu Viorel Rusu, care a prins postul „la mustață“, cu un punctaj de 118,625 puncte.

Cleopatra Brândușa Bursuc, actuala directoare a Liceului Tehnologic Nisiporești, comuna Botești, a fost la un mic pas de a fi respinsă pentru că, la evaluarea CV-ului, a primit doar 35 de puncte. Va ocupa funcția în continuare, având punctajul final de 123,375 puncte.

Maria Ramona Munteanu, actuala directoare a Școlii Gimnazială „Carmen Sylva“, comuna Horia, a câștigat fotoliul obținut, inițial, prin numire, iar Maria Palade, actuala directoare a Școlii Gimnazială „Otilia Cazimir“, sat Cotu Vameș, comuna Horia, poate ține capul sus ca proaspăt director cu patalama, fiind declarată admisă.

Este declarat „promovat“ la concurs, candidatul „admis“ care a obținut cel mai mare punctaj total. În cazul egalității de punctaj, este declarat „promovat“ candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă. Dacă și în această situație egalitatea se păstrează, pentru unitățile de învățământ cu filiera tehnologică, este declarat „promovat“ candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., după caz, iar la filiera vocațională cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unității de învățământ, iar pentru celelalte unități de învățământ este declarat „promovat“ candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Dacă și în această situație egalitatea persistă, este declarat „promovat“ candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a CV-ului.

La proba scrisă, punctajul maxim este de 50 puncte, iar punctajul minim necesar pentru a putea fi declarat promovat este de 35 puncte.

Pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declarați „admiși“ candidații care au realizat un punctaj de cel puțin 35 de puncte pentru fiecare probă și din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puțin 105 puncte.

Ultimele două probe se susțin în aceeași zi, respective analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezența candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute de metodologie și pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în fața comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidați a ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor și punctajelor din metodologie.

Toate probele sunt obligatorii și sunt monitorizate de observatorii desemnați de Ministerul Educației.

Analiza CV-ului și interviul se desfășoară în perioada 18 octombrie – 10 noiembrie, iar afișarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestațiilor: 21-23 noiembrie. Soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016.

Ultima etapă a concursului – validarea în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016.

Geanina NICORESCU