Bărbat în vârstă, mort în stradă

14/02/2018

Un bărbat trecut de 60 de ani(după informaţiile rezultate de la Serviciul de Ambulanţă Neamţ, ar fi fost mai în vârstă) s-a prăbuşit ieri pe stradă, şi a zăcut, spun unii martori, mai bine de 20 de minute. Între timp s-a sunat la 112 şi a fost chemată ambulanţa, care, după părerea martorilor ar fi ajuns prea târziu faţă de ora la care a fost făcut apelul.
Ajunsă la faţa locului, echipa SMURD a început manevrele de resuscitare, însă inima bărbatului a n-a mai vrut să bată.
Cazul a devenit viral după ce colega noastră, Gianina Buftea, a postat un filmuleţ cu omul prăbuşit la pământ în aşteptarea ambulanţei. Dacă, într-adevăr, de la ora când au fost făcute apelurile (s-ar fi dat trei telefoane la 112) şi cea la care a sosit ambulanţa a fost o perioadă mai mare decât timpii normali pentru astfel de intervenţie, cazul va face obiectul unei anchete. (foto: Gianina Buftea)
Mariana Oltean Tudose

______________________________________________________
Serviciul de Ambulanţă Neamţ:
„Iniţial, nu s-a ştiut că este vorba despre o urgenţă majoră”
Aseară, SAJ şi-a făcut cunoscut punctul de vedere, pe care îl redăm mai jos:

„Inițial, la primele două apeluri (n.r.imediat după orele 15) nu s-a știut că este vorba despre o urgență majoră și întrucât la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț nu existau ambulanțe disponibile, fiind plecate la urgențe (ex: ambulanța de tip C1, cu medic, era plecată la București cu un copil intubat).
Abia la momentul la care s-a sunat de către un polițist de la fața locului și s-a anunțat că persoana este căzută și se simte foarte rău, în acel moment dispecera a trimis de la ISU un echipaj EPA.
La 15:16 s-a revenit cu un apel de către un cetățean care era și medic și a spus că din punctul său de vedere pacientul se află în top cardio-respirator. Atunci s-a luat decizia și s-a trimis un echipaj C1 cu medic dar tot de la ISU, pentru că ambulanța nu avea nicio mașină disponibilă la acel moment.
În momentul de fața, managerul de la SAJ Neamț a făcut un referat prin care s-a dispus constituirea unei comisii de disciplină și verificarea succesiunilor tuturor apelurilor și a modalității în care dispecerul și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. Categoric se vor lua măsurile legale dacă se va constata că nu s-a procedat corect.
Ce este de precizat că ora la care a ajuns echipajul C1 de la ISU, este o chestiune pe care nu o putem controla pentru că nu era mașina SAJ.”