Bărbat din Dochia, deţinător nelegal de arbaletă şi proiectile

22/11/2017

Poliţiştii i-au confiscate arma şi l-au amendat
Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Dochia, a fost depistat, zilele trecute, de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Neamț că deţinea, acasă, fără drept, o arbaletă și proiectile corespunzătoare. O armă de felul acesta poate fi utilizată, mai cu seamă, la vânătoare.
Omul a fost sancționat contravențional de polițiști cu amendă în valoarede 2.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea armei și a proiectilelor deținute.
“Reamintim faptul că în conformitate cu prevederile art. 57 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, cetăţenii români şi rezidenţii statelor membre cu domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă în România, precum şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot să procure arme neletale din categoria D din anexă, numai după notificarea prealabilă a organelor prevăzute la art. 11 alin. (1), respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratele judeţene de poliţie în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa solicitantul, precum şi de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Din categoria D din anexă fac parte și arbaletele, cu proiectilele corespunzătoare, arme destinate agrementului, colecției sau tirului sportiv”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.
Reprezentantul poliţiei a subliniat că posesorii unor astfel de arme au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea lor la domiciliu, reşedinţă sau, după caz, la locul de rezidenţă, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.
Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.
Geanina NICORESCU