Banii localităților, motiv de ceartă în Consiliul Județean

 

Repartizarea banilor pe municipii, orașe și comune – sume provenite din TVA pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționar sau de capital – a constituit debutul ședinței extraordinare de ieri, de la Consiliu Județean, unde consilierii PNL au propus un amendament pentru care nici ei n-au crezut că vor avea sorți de izbândă: criteriul de repartizare să se facă în funcție de numărul de locuitori din fiecare localitate.

Propunerea de repartizare a banilor a fost făcută, potrivit legii, de către președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, care, însă, n-a condus ședința de astăzi, așa că atacul liberalilor a fost barat de locțiitorul său, vicepreședintele Ion Asaftei, care a trebuit să răspundă la întrebarea insistentă a consilierului Florin Hopșa, „pe ce criterii s-au repartizat sumele“, exemplificând prin aceea că Romanul primește mai puțini bani decât Târgu Neamț.

Asaftei a explicat că toate aceste criterii sunt cuprinse în motivația hotărârii, să poftească domnul Hopșa să le citească, apoi a vrut să treacă la vot. Tentativă eșuată, căci Florin Hopșa spune că el nu vede criteriile, să i le spună directoarea Direcției de Buget din cadrul Consiliului Județean. Pe fondul obsesiei criteriilor, Asaftei a repetat de câteva ori „să nu politizăm ședința“, apoi s-a enervat și a greșit, cu rectificare rapidă, „să nu polenizăm ședința“, după care a intervenit secretarul general al județului, Daniela Soroceanu, cu precizări identice cu cele spuse de vicepreședintele Asaftei, dar îmbrăcate în termeni tehnici, astfel încât părea că totul e lămurit, când Dan Manoliu, la un pas de a fi senator și, probabil, la penultima sa ședință de consilier județean, se apucă să-l roage pe Hopșa să spună el anume ce modificări trebuie aduse, pe localități.

Și uite că PNL n-a fost surprins nepregătit, a venit cu o listă completă pentru fiecare localitate, pe care și citit-o, sub ochii răbdători ai colegilor.

Evident, amendamentul privind repartizarea banilor în funcție de numărul populației stabile, așa cum rezultă ea după ultimul recensământ, n-a trecut, a trecut însă proiectul de hotărâre, care, odată devenit lege, va ferici, cu siguranță mulți primari. (M.O.T.)