Banii de motorină…la vară! 

Anul trecut, fermerilor nemţeni li s-au decontat aproape 5,6 milioane lei drept subvenţie la motorina utilizată în agricultură, în sectoarele vegetal şi zootehnic. Este vorba de plăţi făcute în contul primelor trei trimestre. Pentru cel de al patrulea încă nu s-a întocmit situaţia centralizatoare.

Când va începe această acţiune, ne spune Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamţ: ” Termenul limită de depunere a cererilor privind ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură – trimestrul IV  2014 este  27 februarie 2015. De specificat faptul că au apărut domenii agricole noi, din vegetal şi zootehnic, pentru care se subvenţionează motorina, începând de anul trecut, din ultimul trimestru. Motiv pentru care sunt solictate acte noi, doar în cazul celor care au trecut la activităţile vizate.

Pentru sectorul vegetal se cere o adeverinţă în original de la Registrul agricol, cu suprafeţele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spaţii protejate.Se solicită situaţia suprafeţelor şi a structurii culturilor pentru care solicită ajutorul de stat, inclusiv pentru producţia de ciuperci estimată, aferente trimestrului IV al anului 2014,   documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă. Dacă au această cultură.

Pentru sectorul zootehnic este necesară copia documentului care atestă înregistrarea ori autorizarea sanitar-veterinară pentru porci, păsări, familii de albine ori viermi de mătase. Se cere şi situaţia privind calculul efectivului rulat ori mediu, întocmită de beneficiar şi vizată de medicul veterinar împuternicit de liberă practică.”

 *Subvenţii la motorină până 2020

 Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV din 2014 va fi plătit agricultorilor până la data de 30 iunie 2015. Fermierii vor primi banii în conturi în limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei. Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane de litri. În cazul în care solicitările depăşesc cantităţile prevăzute, cuantumul plăţilor se reduc proporţional. Subvenția pentru motorina utilizată în agricultură este de 1,7975 lei pe litru.

Vestea bună e că subvenţia la motorină se va plăti şi în perioada 2015 – 2020. Iniţial se vorbea de sistarea acestui tip de ajutor financiar pentru agricultori, chiar de anul trecut. A fost o problemă găsirea fondurilor necesare pentru plata motorinei utilizată în ultimul trimestru al anului trecut. Dovadă că plăţile se vor face abia la vară…

Tina CONDREA