Bani în plus pentru poliţiştii nemţeni

bani canarau

 *Naveta decontată la consumul de combustibil

Veşti tot mai bune vin pentru poliţiştii nemţeni şi toate sunt legate de bani. Eforturile sindicaliştilor reuniţi în Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România “Alexandru Ioan Cuza” se materializează acum prin câteva victorii ce aduc bani în buzunarele poliştilor nemţeni din trei surse. Una este cea care provine din decontarea navetei angajaţilor din sistem.

Agentul şef Ioan Cănărău, liderul Filialei Neamţ a Sindicatului Naţioanl al Agenţilor de Poliţie şi vicelider SNAP central spune că acum s-a ajuns la o normalitate şi în Poliţie, unde decontarea navetei se făcea raportat la costul unui bilet de tren de clasa a II-a. “Am reuşit ca împreună cu dl. Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate natională şi ministrul Afacerilor Interne, să schimbăm a trei ordine în câteva zile, fapt pentru care îi mulţumim domniei sale în mod public. Mai mult, am reuşit ca prin numeroasele runde de negocieri să ajungem la o înţelegere în folosul poliţiştilor şi s-a evitat astfel acutizarea acestor probleme care trenează de atâta timp. În Neamţ sunt mulţi poliţişti care fac naveta şi care până acum li se deconta 100 de lei în medie pe lună, să zicem, vor beneficia de sume de 3-4 ori mai mari. S-a uniformizat decontarea navetei pentru poliţiştii, la fel ca în cazul poliţiştilor de frontieră sau a cadrelor militare, de pildă”. S-a stabilit astfel ca decontarea cheltuielilor de transport pentru poliţiştii navetişti să fie în limita a 7,5 litri de combustibil consumat la suta de kilometri.

Sindicaliştii au încercat şi anul trecut să obţină acest standard de referinţă pentru navetă, dar ministrul de la acea vreme a modificat normativul în formă, nu în fond. Acesta a fost şi motivul pentru care SNAP a protestat vara trecută la Bucureşti, însă abia acum a fost emis ordinul în care se menţionează negru pe alb care sunt cheltuielile cu naveta care se decontează. Sindicaliştii din federaţia condusă de Iulian Surugiu ameninţau, la finele lunii trecute, când negocierile din cadrul comisiei de dialog a MAI erau în toi, că dacă nu obţin acest prag uniform la decontarea navetei vor începe acţiunile de protest din această lună. Prin noul ordin se acordă decontare şi pentru abonament, pe o distanţă cuprinsă între 5 şi 70 de km, iar pentru distnaţele ce depăşesc 70 km decontarea se face în baza unei adeverinţe cu tarifele de transport emisă de firmele de transport.

 

*Bani din avansări, din salarii de merit şi cele de excelenţă

 

Sindicaliştii din FSDPR “Alexandru Ioan Cuza” au mai obţinut două drepturi băneşti importante. Este vorba despre accederea la salariul de merit şi cel de excelenţă, la care vor avea dreptul mai mulţi poliţişti decât până acum. “Până acum dacă 5% dintre poliţiştii nemţeni primeau aceste beneficii consistente, cum este prima de excelenţă ce se acorda celor cu funcţie de conducere, care a fost prinsă într-o grilă de salarizare împreună cu salariul de merit incluse în venit, aşa cum a fost grila la sfârşitul anului 2009. Ministrul a modificat acum acest lucru şi a stabilit ca să se acorde beneficii trimestrial, în cuantum de 30% din salariul de bază, astfel că acum vor putea beneficia mai mulţi colegi de aceste prime”, a mai spus liderul SNAP Neamţ. Dacă până acum erau incluse în salariu, acum primele sunt acordate distinct, pe liste aprobate special de conducerea inspectoratului. “Prin noul ordin se specifică şi condiţiile de acordare a acestor beneficii, aşa încât să fie cât mai mulţi beneficiari. Noi am vrut transparenţă în acordarea acestor premii, pentru a nu fi discreţionar aplicate şi vom cere de la conducerea inspectoratului de fiecare dată lista cu cei propuşi pentru premiere”, a mai spus agentul şef Ioan Cănărău.

Tot la categoria beneficii se încadrează şi modificarea condiţiilor la acordarea gradelor profesionale. Sindicaliştii au obţinut ca poliţiştii să fie avansaţi şi cu un calificativ “bine” pe perioada ultimilor doi ani de activitate, în măsura în care până acum doar calificativul “foarte bine” oferea această posibilitate. “Să nu uităm că printre cererile noastre care urmează să fie reglementate în următoarea perioadă este şi cea privind timpul de lucru şi cea referitoare la măsurile disciplinare”, a adăugat liderul SNAP Neamţ.

 

Cristina IORDACHE