Proiectul prin care a fost realizat digul din zona Depozitului ecologic Piatra Neamţ de la Vânători până la Dumbrava Roşie a beneficiat de finanțare nerambursabilă prin mecanismul financiar SEE, în urmă cu doi ani. Una dintre condiţiile pentru aprobarea finanţării a fost ca Primăria Piatra Neamţ să acorde anual sumele necesare pentru întreţinerea acestuia. Suma respectivă trebuie să fie prinsă în bugetul local înaintea aprobării acestuia, motiv pentru care primarul Gheorghe Ştefan a convocat şedinţă extraordinară pentru vineri, 8 februarie.
Lucica Popârda, şef Serviciu Unitatea de Implementare a Proiectului din cadrul primăriei a precizat: “Una din obligaţiile asumate de primărie în cadrul acestui proiect este aceea ca, anual, să constituie o sumă de bani din bugetul local pentru mentenanţă, întreţinere şi eventualele reparaţii la acest dig. Anul acesta ar trebui să prindem 60.000 de lei din bugetul local”.
Urgenţa este dată de faptul că suma respectivă trebuia să fie prinsă în schema de buget anterior votării acestuia în plenul consiliului municipal.
Obiectivul proiectului, realizat în 2011, a fost protejarea depozitului de deşeuri din anexa Vânători, împotriva inundaţiei, precum şi protejarea râului Bistriţa împotriva scurgerilor provenite din drenarea deşeurilor. Ideea proiectului a apărut în urmă cu şapte ani, după ce depozitul a fost inundat de apele Bistriţei. Cele două celule ale depozitului sunt construite lângă malul stâng al râului, iar viitura din vara anului 2005, a afectat şi cea dea doua celulă, aflată în construcţie la acea vreme.
Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 3 milioane de euro, din care 85% finanţare de la Mecanismul Financiar SEE, iar 15 % contribuţie de la bugetul local.