* Suma maximă acordată: 40.000 euro
Fondurile europene nerambursabile sunt acordate acelor fermieri care încep pentru prima oară o activitate agricolă ca şefi de exploataţii. Ei trebuie să aibă vârsta sub 40 de ani, să deţină sau să se angajeze să dobândescă, pe plan profesional, competenţele şi calificările necesare activităţii pe care vor s-o desfăşoare, să fie membri ai unei famiii de fermieri, să fi lucrat cel puţin 12 luni într-o fermă şi să prezinte un plan de afaceri. Sprijinul financiar va fi acordat sub formă de primă, plătită în două tranşe. Valoarea alocată este cuprinsă între 10.000 şi 40.000 euro, în funcţie de dimensunea economică a exploataţiei agricole.
Este o finanţare cu bătaie lungă, care vizează două aspecte esenţiale privind dezvoltarea, în perspectivă, a spaţiului rural. Practic, banii au o dublă destinaţie: stabilizarea tinerilor la sate şi să contribuie la dezvoltarea agriculturii. De fapt, pentru asta şi primesc banii europeni, fără a-i mai returna. Dacă respectă integral condiţiile de finanţare.
Este o măsură care a tentat şi pe foarte mulţi tineri agricultori nemţeni. O primă dovadă. Până luna trecută, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ a decontat 1.075.129 lei, din valoarea totală de 1.309.533 lei. Banii au fost alocaţi către 16 beneficiari, până la această dată fiind finalizate 7 proiecte. La sesiunea din aceast vară, la OJPDRP Neamţ au fost depuse 64 de proiecte, din care doar 31 au fost declarate conforme cu normele europene de finanţare. Proiecte care acum se află faza evaluărilor care se fac pe plan local. Cum decurge această activitate, care sunt problemele constatate, aflăm de la domnul Ciprian Astanei, director adjunct la JPDRP Neamţ: „Proiectele depuse de tinerii fermieri nemţenii au fost întocmite pentru suma maximă de 40.000 euro. În funcţie de dimensiunea economică a fermei, UDE poate să mai scadă, dar nici un proiect n-a ajuns sub 25.000 euro. În urma vizitelor şi verificărilor făcute până acum în teren, s-a constatat o hibă comună mai multor proiecte, care va ridica probleme în privinţa eligibilităţii la finanţare. Tânărul fermier care a preluat conducerea unei exploataţii agricole – vegetală, zootehnică ori mixtă- nu a preluat-o în totalitate, cu întreg efectivul de animale şi suprafaţa de teren. Este vorba de exploataţia majoritară, nu cele cele mai „mărute”. La verificări se regăseşte, în registrul agricol de la primărie şi în evidenţele APIA Neamţ, cedentul care încă mai figurează ca având pământ şi animale, pe exploataţia majoritară. În aceste condiţii proiectul este declarat neeligibil la finanţare. Astfel de cazuri sunt cele mai frecvente.”
Nu este vorba de rea intenţie, ci de neînţelegere ori de interpretare greşită a zicerilor Ghidului solicitatului. În prima variantă a ghidului, tînărul fermier, atunci când se instala ca şef al exploataţiei agricole, trebuia să preia întregul efectiv de animale ori tot pământul. Acum este luată în calcul, pentru finanţare, exploataţia majoritară, care trebuie să fie preluată integral de tânărul fermier. Noul şef se poate instala peste mai multe exploataţii agricole mai mici, dar cea majoritară trebuie preluată în integralitatea ei.