Bani pentru cardiaci în “Săptămâna inimii”

24/09/2014

AVCCu ocazia lansării “Săptămânii inimii”, programată pentru perioada 28 septembrie- 5 octombrie, ministrul Sănătăţii a anunţat că va aloca, din octombrie, nu mai puţin de 5 milioane de lei pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerbral (AVC) din spitalele aflate într-un program naţional. Nemţenii care ajung să se trateze în clinicile de specilitate vor beneficia, astfel, de diagnostic precoce şi tratament modern. Programul pentru AVC vine după programul naţional de infarct miocardic acut (IMA) care a fost un succes, reducând mortalitatea prin IMA de la 13,5% la 8,2%, în patru ani de la lansare.

Programul se va desfăşura în şapte spitale, respectiv Spitalul Univeristar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Univeristar de Urgenţă Elias, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Cerebrovsculare, toate din Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Timiş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, şi Spitalul Clinic «Nicolae Oblu» din Iaşi. Cele mai multe cazuri de AVC din Neamţ ajung să fie tratate la Spitalul “Nicolae Oblu” din Iaşi.

“La fiecare nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut – principala cauză de mortalitate cardiovasculară din România -, iar la fiecare 30 de minute, o persoană face infarct miocardic. Programul naţional de tratament al infarctului miocardic este o reuşită; datorită implementării acestuia, în fiecare an sunt salvaţi câteva sute de pacienţi şi trataţi corespunzător câteva mii”, a spus Dragoş Vinereanu, preşedinte al Comisiei de Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Campania „Săptămâna inimii” se va desfăşura, în perioada 28 septembrie – 5 octombrie, sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”. Iniţiativa, care include, între altele, un cross şi o cursă pe biciclete, este coordonată de Fundaţia Română a Inimii şi susţinută de Ministerul Sănătăţii.

În urmă cu doar 4 luni, Guvernul a făcut dreptate persoanelor care au rămas cu sechele în urma unor accidente vasculare, în sensul că a fost promulgat un ordin privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad cu handicap şi pentru aceşti bolnavi, excluşi până acum de la plata unei pensii de handicap, a posibilităţii de a avea însoţitor retribuit. Ordinul prevede că sechelele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele/paraplegiile, tetraparezele/tetraplegiile, monoparezele/monoplegiile şi hemiplegiile/hemiparezele. Astfel, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin partial, sau permanent, din partea altei persoane pentru desfăsurarea activitătilor zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, etc).

 

Geanina NICORESCU